Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova augmentar els usos dels locals buits

Escoltar

El Ple aprova augmentar els usos dels locals buits

El Ple ordinari, celebrat el 4 de març, va aprovar per unanimitat una Proposta de resolució presentada pel grup municipal de Junts per Mataró, amb esmenes incorporades pel PSC, per augmentar els usos dels locals comercials buits a la ciutat.

El text íntegre de la Proposta de resolució és el següent:

“Segons un estudi d’una associació del Retail, hi ha 30.281 locals buits a Catalunya, xifra que ha augmentat un 7,1% els darrers tres anys. Abans de la pandèmia, l’ocupació de locals era de més del 90% als eixos comercials i del 68,8% de mitjana a la perifèria. La manca de demanda provocada per les restriccions de l’últim any ha deixat un 35% dels establiments buits a Catalunya, una dada que podria agreujar-se per la crisi econòmica i els canvis d’hàbits en el consum, segons PIMEC Comerç.

A la nostra ciutat, importants artèries comercials com la Riera, el carrer Barcelona, el Carrer Sant Josep, el carrer Santa Teresa o l'entorn de la plaça de les Tereses i la plaça de Cuba acumulen més d'una vintena de locals comercials tancats. Alguns van abaixar la persiana molt abans de la crisi sanitària i d'altres són víctimes directes dels efectes derivats de la crisi de la Covid-19.

La pandèmia ha generat una altra gran revolució: l'increment de les compres online. Això planteja molts reptes logístics, de mobilitat i de serveis. En alguns espais sí que hi haurà un canvi de tendència perdurable a causa de l'augment del consum a la xarxa; els mateixos locals comercials hauran d'oferir més experiències i més connexió amb la marca. Ara bé, mentre que els espais buits dels eixos comercials sempre tindran l’oportunitat d’estar en una àrea de molt de trànsit de persones, els locals de zones més secundàries que hagin tancat o que estiguin buits hauran de pensar en altres funcions.

Vivim un moment de canvis, però també és una oportunitat per avançar i crear productes immobiliaris que s'adeqüin a una nova demanda més flexible. Aquells locals que compleixin amb les condicions d'habitabilitat òptimes es podrien reconvertir en habitatges, també es podrien convertir amb pàrquings pels veïns y veïnes i així faríem els carrers més amable i transitable, per les persones, una altra utilitat interessant és que puguin ser magatzems urbans de les compres que es facin per Internet. Això ens porta pensar en canvis importants en com planegem les nostres ciutats.

Aquesta ampliació d’usos es permetria només en aquells carrers que no són comercials, per tal de preservar el dinamisme d’aquells trams amb més activitat comercial.

En una iniciativa presentada a Igualada, ciutat amb paràmetres similars a la nostra, s’han analitzat tots els usos existents a dia d’avui en planta baixa, assignant puntuació en funció de si és un local comercial actiu o buit, si és un solar sense edificar, habitatge, edificació buida… També s’han analitzat els metres quadrats de façana comercial i els metres quadrats de façana total del tram d’unitat comercial. A partir d’aquesta anàlisi, s’han definit tres tipus de trams/carrers. Per una banda, hi ha els eixos viaris terciaris o comercials en què no es permet l’ús d’habitatge en planta baixa, de manera que s’hi mantenen els usos actuals. Hi ha, també, els eixos viaris mixtos, en què es mantindran els usos de la part de la façana, però en què es permetrà l’ús d’habitatge en planta baixa a la part que no dóna a la via pública. I, finalment, hi ha els eixos viaris oberts, no comercials, en què es permetrà, a més de l’ús comercial, el d’habitatge en planta baixa.

Aquesta modificació planteja diversos objectius, ampliar els usos dels locals buits, regeneració de la trama urbana i afavorir l’activitat econòmica.

Per totes aquestes raons, el Grup Municipal Junts per Mataró, proposem l'adopció del següent acord:

Que s’analitzi de forma conjunta entre els serveis de urbanisme, promoció econòmica i habitatge, la possibilitat d’ampliar els usos de plantes baixes a determinats indrets  de la ciutat  Aquest anàlisi haurà de preservar el caràcter comercial i de serveis de Mataró i dels seus principals eixos, així com la qualitat de l’habitatge resultant”.

Publicat a