Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple aprova la proposta d'Esquerra d'impulsar les associacions de familiars de les residències - Resum de Maig

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-AM

Grup municipal ERC-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM

El ple aprova la proposta d'Esquerra d'impulsar les associacions de familiars de les residències - Resum de Maig

Propostes, preguntes, i tot el contingut del Ple de Maig!

Des del grup municipal d'ERC-MES destaquem algunes de les qüestions del Ple del mes de maig a l'Ajuntament de Mataró. 

A la Junta de Portaveus prèvia al Ple vam presentar des d’Esquerra Republicana una Declaració Institucional sobre la Gestió Natural del Litoral, aprovada per unanimitat. Aquesta declaració busca estar en permanent contacte amb les entitats científiques i experts, amb les autoritats i institucions competents per tal de reconstruir i renaturalitzar els espais del litoral mataroní. Això és importantíssim veient els darrers episodis climàtics, com els temporals que hem patit (i patirem) i creiem que és una mesura necessària.

També hem presentat una Proposta de Resolució per exportar l’experiència de la residència Sant Josep. Com va dir el Portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, Francesc Teixidó, “Estem convençuts que la participació de es famílies, organitzades, contribuiria a millorar la qualitat de les residències, a obrir-les a la societat per conèixer la seva realitat i per transformar-les d’una manera més eficient”. Els acords presos, per unanimitat, van ser:
1. En el marc de la definició i establiment d’un nou model residencial a Catalunya, creiem necessari que s’hi contempli la conveniència de promoure l’associacionisme en el si d’aquest recurs social especialitzat. Vincular-hi un nou mecanisme associatiu que complementaria la participació ja prevista per mitjà dels consells de participació existents.

2. L’Ajuntament de Mataró contribuirà a difondre l’experiència d’èxit associatiu de la Residencia Municipal Sant Josep als altres centres residencials de la ciutat.

3. L’Ajuntament de Mataró donarà suport i difusió a la creació i desenvolupament d’ARFA’s a les residències de Mataró, sempre des del respecte a les direccions, equips professionals i familiars dels usuaris de cadascun dels centres, demanant per una altra banda a Generalitat que impulsi el Projecte a totes les residències a les quals hi té competències plenes. 


- Finalment, vam presentar 6 precs i preguntes, que van ser les següents:

1. Joaquim Camprubí. Prec sobre el cost del contracte de recollida de residus. 
Com és sabut, s’ha de refer el contracte de recollida de residus, i és important conscienciar a la ciutadania sobre el cost total del servei. Per això, hem demanat saber l’import que té previst que costi, per ciutadà, la taxa de la recollida de residus, especialment després de la subvenció que ens atorgaran els fons FEDER.
Malauradament el Govern no ens ha respost la pregunta, amb la qual cosa hem de seguir treballant per saber-ne el cost total. Creiem que és important que això ho sàpiga la ciutadania. 

2. Carles Porta. Prec per cedir una part del romanent per al lleure.
Una part del romanent del pressupost de l’Ajuntament pot destinar-se a acció social, i creiem que és imprescindible que una part d’aquest romanent es destini al lleure, especialment en un context on els infants necessitaran més que mai aquestes setmanes de casal d’estiu.
El Govern responia dient que ja s’està fent coses pel que fa al lleure, demanant com sempre que la Generalitat faci més feina (mai diuen res del Govern espanyol, què curiós). Creiem que una cosa és demanar a les administracions n’assumeixin una part, però evidentment també cal que l’Ajuntament hi dediqui una part del romanent.
 
3. Ignasi Bernabeu. Prec sobre el Pla d’Usos de la platja i els negocis que s’hi desenvolupen. 
Per tal de pal·liar els efectes negatius del Covid-19 als negocis del voltant de les platges, proposem que s’incorpori al Pla de Xoc una allargada de les concessions; l’ampliació de l’espai exterior (mantenint la seguretat); l’exempció de taxes durant el període Covid-19 i de baixada de facturació i el suport en proporcionar el material sanitari per garantir la seguretat dels clients i treballadors.
La resposta del govern va ser que s’estimava parcialment, perquè hi ha coses que depenen del govern i coses que no. Malgrat això, creiem que el govern ha d’anar més enllà i acceptar-ho completament perquè moltes coses depenen del govern de Mataró. 

4. Rosa Guanyabens. Prec per la contractació d’Agents Cívics.
Creiem que després del COVID-19 caldrà informar, més que mai, a la ciutadania sobre les accions que es poden fer, i no, al municipi. És important incorporar Agents Cívics perquè facin aquesta tasca d’informació, resolució i mediació. Per això en proposem la contractació de 6 agents cívics, amb la capacitat de mantenir-se en ple funcionament quan arribem a la normalitat per acabar amb la imatge d’inseguretat i descontrol que es percep per part de la ciutadania.
El govern ens respon que ja fan mediació a partir de personal de l’Ajuntament i que no creuen necessari contractar aquestes persones, cosa que ens sembla un error immens. 

5. Francesc Teixidó. Prec per l’empadronament de les persones sense domicili fix. 
Empadronar a la ciutadania que resideix a un municipi és un dret fonamental que a Mataró no s’està complint. Cal que, en la línia de la publicació del BOE del 24 d’abril del 2020 i de la carta als ajuntaments del Secretari d’Immigració de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, s’empadroni a qui viu a Mataró i no té papers ni domicili fix.
El govern desestima el prec i diu que qui reuneix els requisits ja se l’empadrona, cosa que sabem que és fals i només genera la mala situació de que les persones sense padró acabin anant a parar a màfies que venen padrons a canvi de diners, amb la situació de vulnerabilitat que això representa. 

6. Francesc Teixidó. Prec sobre la recuperació del comerç a la nostra ciutat i la implementació de la Moneda Digital. 
El comerç serà un dels grans afectats pel Covid-19, i cal posar-hi remei. A part de diverses propostes que ja hem fet, creiem que seria una oportunitat tirar endavant la moneda digital local, que permeti promoure el consum local i així revitalitzar el comerç de la ciutat. Cal recordar que aquesta proposta ja va ser aprovada el 2018 però fins ara no s’ha dut a terme. 
El govern respon que això, tot i aprovar-se, no es va dur a terme per la complexitat que requeria, i que la Taula de reconstrucció serà un espai on proposar-ho per activar-ho si així es considera oportú. 


Esquerra Republicana de Mataró - Moviment d’Esquerres seguim treballant per la nostra ciutat, i des de l’oposició, farem créixer el #GovernAlternatiu que treballa per tota la ciutadania.