Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esquerra demana buscar altres solucions abans de pujar impostos

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-MES-AM

Grup municipal ERC-MES-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-MES-AM

Esquerra demana buscar altres solucions abans de pujar impostos

Avui 19 d'octubre, des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres Mataró hem fet una Roda de Premsa per explicar l'opinió sobre l'avantprojecte d'Ordenances Fiscals que ha presentat el Govern Municipal de cara a l'exercici 2021.

Tal com insistim sempre, hem començat explicant que:

- L’IBI de Mataró (en euros per habitant) és dels més elevats entre les grans ciutats del país, mentre que la Renda Familiar Disponible de Mataró es manté en la banda més baixa.
- És imprescindible un Pacte Fiscal, amb el màxim consens, que tingui en compte tots els factors per aconseguir una pressió fiscal justa, equitativa i transformadora, per evitar que taxes i impostos siguin fixats amb la calculadora electoral a les mans.
- És urgent fer un nou Pressupost, replantejant-s’ho tot. Buscant nous ingressos, aprofundint de veritat en la progressivitat fiscal, garantint la màxima eficiència en la despesa. 
- Cal fer servir els estalvis municipals per a la recuperació social i econòmica de la ciutat. Per exemple, proposem fer-los servir per ajudar el comerç de proximitat. Iniciatives com aquesta ja s’han desenvolupat a alguns ajuntaments com Sant Cugat i altres, amb un xec de 20 € a cada família per gastar en petits establiments i on els usuaris n’afegeixen 20 més.

Només es podria demanar un nou esforç a una ciutadania, ja exhausta pels efectes socials i econòmics derivats de la crisi de la Covid-19, si el govern fos capaç de garantir que cada euro de l’Ajuntament es gasta amb la màxima eficiència en benefici del comú. I creiem que no és el cas.

Per aquest motiu, ens oposem a aquest nou increment del 6% de l’IBI per aquest 2021 (que es sumaria al 8% aplicat ja l’any 2020).

Algunes propostes més han girat a l’entorn de:

- Estudiar la fiscalitat sobre Vehicles de Mobilitat Personal (patinets elèctrics, etc)
- Estudiar taxes sobre rodatges i gravació d’imatges a la via pública.
- Aplicar el recàrrec del 50% sobre l’IBI dels immobles d’ús residencial desocupats amb caràcter permanent (el govern municipal s’hi va comprometre l’any passat però no s’ha fet).
- Explorar les possibilitats fiscals dels pisos turístics.
- Estudiar gravar els béns amb rendiment econòmic i no destinats al culte de les entitats religioses.
- Revisar la taxa de tinença d’animals domèstics,...

Així mateix, pensem que cal millorar:

- Els incentius a la transició ecològica, especialment els que estimulin les instal.lacions fotovoltaiques d’autoconsum comunitari.
- Establir incentiu per la millora de la concessió de les llicències (fins arribar a la gratuïtat de l'impost en casos que s’ultrapassin els sis mesos en la concessió de permisos).
- Revisar la proporcionalitat de les tarifes de brossa comercial. Fins ara, per posar un exemple, un establiment del grup F (recollida de rebuig, paper/cartró, envasos, vidre i orgànica), amb un local de < 20 m2 pagaria 838,68 € vs els 1.433,76 € que pagaría un local de > 1.000 m2. 
- Aprofundir, de veritat, en la progressivitat fiscal, és a dir, pagar d’acord amb la capacitat econòmica de cadascú. Algunes exemples serien: la taxa de la brossa, carnet blau, Escoles Bressol, Escola de Música, etcètera.
- Facilitar el pagament de tots els impostos als ciutadans, a través d’una tarifa plana mensual.


En definitiva, estem convençuts que la ciutat necessita un Govern que governi, que lideri, que anticipi el futur, que contempli la fiscalitat com una eina de transformació social i econòmica i no com un instrument electoralista.

Des d’una visió d’esquerres i progressista, el Grup Municipal d’ERC-Moviment d’Esquerres, sempre hem mostrat la voluntat de treballar per aquest objectiu: una càrrega impositiva justa, redistributiva, equitativa i útil per la ciutadania.