Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esquerra Republicana de Mataró presentem una moció per frenar l'escalada dels preus de l'electricitat

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-AM

Grup municipal ERC-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM

Esquerra Republicana de Mataró presentem una moció per frenar l'escalada dels preus de l'electricitat

Esquerra Republicana de Mataró i En Comú Podem Mataró presentem una Declaració Institucional conjunta a la propera Junta de Portaveus, amb el suport de Junts, per tal d'exigir mesures al govern espanyol que permetin frenar l'escalada dels preus de l'electricitat i en compensin les conseqüències

En aquests moments, el preu mitjà diari de l’electricitat en el mercat majorista continua pulveritzant els seus propis records i es va disparar a mitjans de setembre fins els 188,18 € MWh.

Les mesures adoptades amb anterioritat a la darrera escalada de preus, consistents en la rebaixa de l’IVA i la suspensió temporal de l’impost a la generació, s’han demostrat clarament insuficients i no entren en el problema de fons, els enormes beneficis que generen les elèctriques a partir d’un bé essencial.

Tot plegat, es una mostra que la liberalització del sector elèctric, iniciada pels governs socialistes de Felipe González i culminada el 1997 pel govern de José Maria Aznar, que havia de comportar més competència i en conseqüència, l’abaratiment del servei, ha acabat transformant el sector en un oligopoli no competitiu.
Un oligopoli dominat per tres grans multinacionals que copen el 85% de la quota de mercat i que a través de la presència de diversos exministres i personalitats als seus consells d’administració, no s’esforcen per dissimular els estrets vincles que mantenen amb els dos grans partits de l’Estat. 

Davant aquesta situació es fa més necessari que mai aprofitar totes les eines disponibles per tal d’abaratir la factura a les famílies vulnerables, començant per ampliar la cobertura del bo social que permeti aplicar majors descomptes en base a criteris de renda i la situació personal i familiar.
Sent conscients de la dificultat per trobar solucions a curt termini, si que està clar que aquestes han de passar per una major sobirania energètica, passant d’un model oligopolístic concentrat en unes poques empreses a un model més diversificat amb participació de la ciutadania, per exemple mitjançant l’impuls de les comunitats energètiques locals, l’autoconsum basat en energies renovables i la participació en petits projectes en forma de cooperatives energètiques, així com l’acceleració en la implantació ordenada i equilibrada territorialment de les energies renovables.

En aquest sentit, l’execució dels fons europeus és una oportunitat per incidir en aquest canvi de model, afavorint aquells projectes orientats a la diversificació del mercat, l’eficiència energètica i l’impuls definitiu a les renovables.
Per tot l’exposat, els Grups Municipals d'En Comú Podem i Esquerra Republicana - MES, proposen  l’adopció dels següents acords:

Primer. Instar al govern de l’Estat a reestructurar l’actual model energètic definint nous mecanisme de control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent per tal que l’accés a l’electricitat es consideri un dret fonamental.

Segon. Demanar al Govern d’Espanya que s’investigui en profunditat per quins motius les tres grans fonts renovables (eòlica, fotovoltaica i hidràulica) s'han situat durant l’agost per sota de la seva aportació habitual en el total de producció elèctrica.

Tercer. Instar al govern de l’Estat a ampliar la cobertura del bo social per tal de reduir la càrrega a les famílies més vulnerables en episodis d’escalada de preus com els que hem viscut aquest estiu.

Quart. Sol·licitar al govern de l’Estat un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per tal de cobrir l’increment de sol·licituds que estan rebent els serveis socials.

Cinquè. Instar al govern de l’Estat a destinar els recursos provinents dels fons Next Generation EU a projectes que contribueixin a fer efectiva la transició energètica i alhora permetin diversificar el sistema,acabant amb l’actual funcionament oligopolístic.