Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Exigim clarificar les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-MES-AM

Grup municipal ERC-MES-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-MES-AM

Exigim clarificar les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola

La monarquia espanyola i el rei Felip VI van aprofitar la crisi sanitària i social que va viure el país i l’estat d’alarma arran l’emergència del coronavirus, per admetre sense vergonya les possibles irregularitats comeses pel rei emèrit.

Les investigacions periodístiques van fer pública l’existència d’un compte bancari suís del Rei Juan Carlos I en què hi hauria 100 milions de dòlars provinents de l’Aràbia Saudita i la posterior donació de 65 dels quals a Corinna Larsen. Una fortuna probablement feta a base de comissions sobre diverses activitats (construcció Tren Alta Velocitat a La Meca, venda d’armes, ...) i dipositada, segons les mateixes informacions, en bancs suïssos per evitar qualsevol tipus de control.

Aquestes informacions ja han estat acreditades per la fiscalia suïssa i van obligar la fiscalia anticorrupció espanyola a demanar informació a les autoritats helvètiques al respecte i a obriri diligències per un delicte de suborn internacional.

Igualment es va saber que la Casa Reial havia ocultat a l'opinió pública l’existència de dues Fundacions creades pel Rei Juan Carlos a Panamà i a Liechtenstein, on l’actual rei Felip VI, figurava com a beneficiari. 
 
L’actual rei Felip VI, va aprofitar d’una manera que no sembla casual la jornada següent a l'anunci de la declaració de l'estat d'alarma per la propagació del coronavirus a Espanya, per emetre un comunicat en el que l’actual Rei renunciava a aquestes herències, amb la qual cosa admet la veracitat d’aquestes informacions, i retirava l’assignació econòmica al seu pare.

Des de llavors, el degoteig  d’informacions comprometedores i publicacions a la prensa internacional ha estat constant i l’escàndol és ja de proporcions gegantines.
En aquest context, la querella formulada per Òmnium Cultural contra el rei emèrit Juan Carlos I tindrà diferents efectes legals per la Corona. El primer, que el cas passi a la sala Segona del Tribunal Suprem i el segon, molt important, és que la querella aturarà el termini de prescripció dels fets investigats (alguns dels quals estaven a punt de prescriure).

La querella criminal demana que s’investigui el Rey emèrit per suborn, tràfic d’influències, negociacions prohibides a funcionaris, delicte contra l’Hisenda Pública i blanqueig de capitals. 
La querella sol.licita aquesta ampliació de l’investigació al.legant que la investigación de la fiscalia ha limitat la profunditat de l’investigació (deixant fora del cas fets pels quals si que la fiscalía suïssa está investigant). 

Una democràcia sana i moderna no pot tolerar que el Cap de l’Estat mantingui presumptes comptes irregulars a Suïssa i altres paradisos fiscals, a nom de tercers, i ha de conèixer, fins a les darreres conseqüències, quin és l’origen d’aquests capitals i descobrir, assenyalar i castigar la relació de la Casa Reial amb possibles casos de blanqueig de capitals i de xarxes i estructures opaques per a l’adjudicació de contractes i cobrament de comissions.  Cal clarificar tot aquest entramat i arribar fins al fons de la qüestió al voltant d’una monarquia corrupta i hereva del franquisme. 
Per aquests motius, i des d’un posicionament basat en els valors republicans i amb el convenciment que el cap d’un Estat ha d’haver estat escollit pel poble, el grup municipal d’ERC-MES proposem l’adopció dels següents:  

ACORDS

PRIMER.- L’Ajuntament de Mataró, en pro d’una democràcia sana i moderna, demana al Govern d’Espanya que deixi de bloquejar la creació d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per investigar les presumptes irregularitats comeses per membres de la Família Reial, així com dels seus còmplices, i les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l'Estat espanyol amb l'Aràbia Saudita o altres països.

SEGON.- L’Ajuntament de Mataró expressa el suport a qualsevol iniciativa encaminada a denunciar l’opacitat de la monarquia espanyola, en favor de clarificar qualsevol presumpte irregularitat comesa per la mateixa i en suport de la celebració d’una consulta democràtica i ciutadana respecte la continuitat de la monarquia.

TERCER.- L’Ajuntament de Mataró farà efectiva la suspensió de la Declaració Institucional de restabliment de les relacions amb la Casa Reial espanyola aprovada el passat mes de març.

QUART.- l’Ajuntament de Mataró donarà compte d’aquesta declaració als governs d’Espanya i de Catalunya, a les Meses del Congrés, del Senat i del Parlament i a la Casa Reial.