Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Treballem per resoldre la situació de conflictivitat - Resum Ple de Juny

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-AM

Grup municipal ERC-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM

Treballem per resoldre la situació de conflictivitat - Resum Ple de Juny

Propostes, preguntes i contingut del ple de juny.

Des del grup municipal d'ERC-MES destaquem algunes de les qüestions del Ple del mes de juny a l'Ajuntament de Mataró. 

A la Junta de Portaveus prèvia al Ple de juny vam presentar des d’Esquerra Republicana una Declaració Institucional sobre el Compromís amb l'entorn i el comerç de proximitat aprovada per unanimitat. Aquesta declaració destaca la necessitat de mostrar compromís amb el medi ambient així com també donar suport, indiscutiblement, al comerç de proximitat de la ciutat. Destacant diverses línies d'actuació com reduir els desplaçaments, consumir producte local, viure amb la natura, generar menys residus i invertir en sostenibilitat. 

També, des del grup municipal es va presentar una Proposta de Resolució sobre la No discriminació de gènere en la normativa de les piscines​, sumant-nos així al manifest de Mugrons lliures. Considerem que avui en dia encara són moltes les desigualtats que les dones pateixen davant els homes. Des de desigualtats salarials, l’accés als llocs de poder, la càrrega de les feines de la llar i dels treballs de cures, la poca visibilitat als mitjans, i també la sexualització del cos de la dona. Aquestes desigualtats es traslladen també a les normatives dels espais públics, on encara hi ha normes que comporten una evident discriminació cap a les dones. Per exemple, a moltes piscines del nostre país, es regula la indumentària femenina però no la masculina. Els homes poden anar amb la part del tors descoberta i les dones no, evidenciant així una clara discriminació de gènere i una limitació de la llibertat d’expressió. Demanàvem el compromís per part del consistori en la defensa dels drets i llibertats de la dona, i en contra de la discrimanció en la normativa de les piscines i el vam trobar. Esperem continuar sumant junts en aquest sentit en pròximes ocasions. 

Finalment, Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres Mataró realitza fins a sis precs i preguntes:

- Pregunta sobre l'estat del Pla Estratègic d'Acció Social i la situació actual. Fa quasi 5 anys el Ple Municipal va aprovar per unanimitat que l'Ajuntament de Mataró comences a treballar en el Pla Estratègic d'Acció Social 2016-2026. Pensàvem en aquell moment que els canvis d'escenari: una societat amb més envelliment, amb més problemes d'accés a l'habitatge, amb més precarietat laboral i atur, amb un enorme increment del nombre de casos atesos regularment per Serveis Socials, requeriria més dotació pressupostària als Plans de Xoc anuals, però sobretot una planificació a més llarg termini. A dia d'avui no s'ha dut cap acció a terme, i ara més que mai sabem el necessari que era implementar el Pla, més tenint en compte la situació sobre la percepció d'inseguretat de la ciutat i l'augment de delinqüència que s'ha constat aquests dies, preguntem sobre quan es començarà a treballar envers el tema. També podeu recuperar el comunicat  que fa referència a aquesta pregunta. 
En aquest sentit hi ha ben entesa amb la regidora per part del Govern Municipal, entenem que la preocupació per l'actual escenari és compartida. Es mostra voluntat i l'execució del projecte amb mirada al futur. Aquests dies la pressió a la nostra ciutat és molta alta, no podem oblidar la situació complicada en la qual vivim i considerem que s'ha de garantir tant la seguretat com la convivència. Com no podria ser d'una altra manera, i com demana la regidora de govern, des del grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres demanem el suport de la Generalitat, no obstant això posem la mirada també en ciutats com Sabadell que tenen el seu propi Pla, i esperem que Mataró el pugui tenir en breus. Treballar els drets de tota la ciutadania és el que garantirà en un futur la seguretat i la convivència de tots. Lluitar contra la desigualtat, la pobresa, l'atur, la manca d'habitatge... ha de ser el camí que ens durà a ser una sola ciutat. I ens posem a disposició de la regidoria per col·laborar-hi tant com calgui.​

- Pregunta sobre l'àrea de Llicències. És un tema que hem preguntat en reiterades ocasions, doncs és conegut el lent funcionament i el que això suposa per a la ciutat. En la nostra opinió, la solució no està en l'enduriment de la normativa (dèiem que en el millor dels casos no tindria cap efecte), sinó en un reforç dels criteris paisatgístics, arquitectònics i urbanístics. Un canvi de la cultura de l'equip per reorientar-lo cap a uns criteris més tècnics i menys jurídics, assumint una indispensable reorganització en profunditat. En aquest sentit, i tenint en compte la situació actual emmascarada en una crisi derivada de la situació sanitària creiem que l'endarreriment de llicències no pot ser un problema més a la recuperació econòmica i social de la ciutat. Podeu recuperar el comunicat que vam treure al respecte la setmana passada
En aquest sentit trobem a faltar autocrítica per part del govern municipal, que exposa que no hi ha problemes notables en aquesta àrea. Considerem que és sabuda a Mataró la problemàtica de les llicències i esperem que, com bé diuen, no sigui cap impediment cap a la recuperació econòmica de la ciutat i el seu futur. 

- Pregunta sobre els nivells de contaminació de l'aire de la nostra ciutat. Un recent informe, elaborat per EURECAT i encarregat pel Consorci pel Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, assegurava que s'hi havia reduït l'emissió de dioxines en un 20% durant la situació d'excepcionalitat generada per la Covid-19. Com és sabut, els equips de protecció individual (EPI's) utilitzats als hospitals catalans durant la gestió de la crisi han estat incinerats a la planta de Mataró. Una entitat ecologista local, Terra Verda, ha posat en dubte aquestes conclusions.
En aquest sentit vam demanar en un prec que es fes un estudi amb la intenció d'aclarar els fets a la ciutadania. El prec va estar acceptat per part del govern municipal, amb la intenció de ser transparents amb la ciutadania de Mataró. L'informa ja està encarregat. 

- Pregunta sobre l'anunci de la Rotonda del Cargol. Fa uns dies, el web municipal ha fet públic que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha iniciat la licitació de la redacció del projecte constructiu per millorar la canalització del trànsit i la seguretat viària en un encreuament de l'N-II al seu pas pel nucli urbà de Mataró. En concret, el projecte definirà les actuacions necessàries per a la construcció d'una rotonda a la confluència entre l'N-II, el carrer Sant Felicià i el pas del Cargol. La redacció del projecte es licita per un import de 38.000 euros. La ciutadania de Mataró aspira a la transformació de la N-II al seu pas de Mataró en una gran façana al mar, un passeig per les persones i una nova centralitat per l'activitat econòmica, una idea que el grup municipal d'Esquerra Republicana - Moviment d'Esquerres portàvem al programa de les eleccions municipals, i amb el que hem insistit posat el focus en vaires ocasions.
Demanem que s'expliqui si existeix algun pla concret així com realitzem un petit prec en relació a l'estat del pas del Cargol, doncs a casa de la humitat s'han ocasionat caigudes recentment. En aquest sentit, el govern municipal accepta el prec i informa que ja s'hi està treballant, i d'altra banda informa també sobre l'estat del Pla de la rotonda del Cargol, que està encara en etapa de redacció. Esperem que quan estigui en mans de govern el pugui compartir amb la resta del consistori, així com es tinguin en compte els valors compartits sobre la mobilitat i l'accessibilitat, entre d'altres, que pot causar aquest canvi. Oferim la màxima col·laboració alhora de treballar en aquest Pla ambiciós per la ciutat. 

- Pregunta sobre Mataró Bus. A conseqüència de la Covid-19, s'han hagut de fer adaptacions normatives que han afectat i afectaran per molt de temps encara el funcionament del Mataró Bus. La baixada de passatgers, i en conseqüència, d'ingressos, comportarà un increment de l'import que l'Ajuntament de Mataró hi haurà d'aportar per a cobrir el dèficit (que serà més gran) del transport públic. Preguntem quina és la previsió que fa el govern respecte al dèficit a afrontar, com afectarà al nou contracte, com afectarà també al Pla de Mobilitat i finalment demanem una trobada monogràfica per a tractar el tema.
El govern exposa que durant aquests mesos el servei de Mataró Bus ha perdut un percentatge molt elevat de passatge a causa de la crisi de la Covid-19. Informa aproximadament que el càlcul sobre la desviació respecte anys anteriors seria negatiu, d'uns 1.6 milions d'euros al final de l'exercici (no obstant es contempla també obtenir ajudes provinents del fons extraordinari del transport públic urbà). Considerem que la mobilitat a la ciutat després de la Covid-9 s'ha modificat, i en aquest sentit creiem també que la participació de l'Ajuntament amb l'empresa és clau. Respecte al nou contracte, creiem que és més necessari que mai el control per part de l'administració sobre aquest tipus de concessions, i per això ens agradaria tenir una reunió per tractar el tema. 

- Pregunta sobre la Marató d'Estalvi Energètic. La Marató d'estalvi energètic per a la lluita contra la pobresa energètica és una iniciativa que va començar l'any 2016. Es tracta d'una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l'ús i el consum d'energia i que té la voluntat associada de contribuir a la lluita contra la pobresa energètica. Pel grup municipal d'Esquerra Republicana -Moviment d'Esquerres es tracta d'un bon projecte d'estalvi, conscienciació i solidaritat. L'any 2017 Mataró va participar-hi, durant els anys posteriors (2018,2019) s'hi ha tornat a participar però amb menys incidència i projectes. Finalment, l'edició 2020 de la marató s'ha realitzat com cada any al febrer, i sense la participació de l'ajuntament de Mataró. Preguntem els motius de la no participació a aquest projecte.
En aquest sentit des del govern municipal s'informa que Mataró participarà també en aquesta ocasió però serà durant el quart trimestre de l'any, el motiu recau en què durant el mes de gener s'ha treballat sobre les regulacions de calefaccions en tretze equipaments de la ciutat. Considerem que, amb voluntat, el projecte s'hagués pogut desenvolupar en altres equipaments, tot i que valorem que es continuï fent a Mataró com a eina de conscienciació i estalvi, cosa que ens agradaria que tingués lloc durant tot l'any.


Esquerra Republicana de Mataró - Moviment d’Esquerres seguim treballant per la nostra ciutat, pels seus drets i alhora per a les seves preocupacions, i des de l’oposició, farem créixer el #GovernAlternatiu que treballa per tota la ciutadania.