Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple extraordinari del mes de març d’aprovació definitiva del Pressupost (18/03/2021)

Escoltar

Crònica del Ple extraordinari del mes de març d’aprovació definitiva del Pressupost (18/03/2021)

El Ple municipal va aprovar definitivament el 18 de març en sessió extraordinària el Pressupost General de l’Ajuntament per al 2021. La proposta de comptes generals va comptar amb els vots favorables del Govern Municipal (PSC i En Comú Podem Mataró) i els vots contraris dels grups de l’oposició (ERC, Junts x Mataró i Ciutadans).

El regidor d’Administració, Bon Govern i Mobilitat, Juan Carlos Jerez, va ser l’encarregat de presentar les línies generals del pressupost per a l’any en curs. En el cas del pressupost de l’Ajuntament, Jerez va recordar que és el més elevat de la seva història, sumant 152,47 milions d’euros, que representen un augment del 3,25 % respecte els comptes de 2020. Per la seva part, el pressupost consolidat, és a dir sumant el de l’Ajuntament i el de les empreses municipals, arribarà a 181,93 milions.

Són uns comptes enfocats principalment a la reconstrucció social i econòmica (es destinaran 3,2 milions al Pla de reconstrucció i 500.000 € a ajuts a la fiscalitat sobretot per a les persones més afectades per les conseqüències de la pandèmia) i a la millora de serveis municipals, per exemple amb el nou contracte de recollida de residus, neteja viària i de platges –al qual es destinarà 1,4 milions d’euros més– o els de manteniment de semàfors i senyalització.

La proposta preveu augmentar la despesa en manteniment, seguretat i promoció social, entre altres, i contempla un pressupost d’inversió de 19,4 milions d’euros. A més, es preveu seguir rebaixant el deute del grup Ajuntament, que era del 66,24 % a finals de 2020, amb xifres provisionals, i es calcula que serà del 62,70 % a finals de 2021, mentre que el límit legal és del 110 %. Segons Juan Carlos Jerez, es tracta d’un pressupost per sortir de la crisi “de forma decidida, amb més cohesió social i territorial, millors serveis i importants projectes de transformació en marxa que han d’ajudar a millorar la qualitat de vida”.

Finalitzada l’exposició per part del Govern, els grups de l’oposició van argumentar els respectius posicionaments, amb les intervencions de Cristina Sancho (C’s), que va reclamar més ajudes a autònoms i empreses i més inversió als barris; Alfons Canela (Junts per Mataró), que va criticar que fos un “pressupost de continuïtat, exceptuant l’afegit de la COVID19” i que el pressupost s’incrementi “entre d’altres per la pujada d’impostos”; i Francesc Teixidó (ERC), que també va parlar de “pressupost continuista” i va criticar el “retard” en l’execució de les inversions. Després de les exposicions dels grups i el torn de rèplica del Govern es va procedir a votar el Pressupost General de l’Ajuntament,  que es va aprovar inicialment amb els vots favorables del Govern i els vots contraris de l’oposició.

A banda del pressupost, durant el Ple extraordinari també es va aprovar la continuïtat durant un any de la prestació del servei públic de recollida i acollida d'animals domèstics a càrrec de la Societat Protectora d’Animals de #Mataró (SPAM).

L’alcalde, David Bote, va finalitzar el Ple agraint la feina dels treballadors municipals i del regidor Jerez per tirar endavant la proposta de pressupost , el suport del soci de Govern (ECPM) i també la tasca de l’oposició.