Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple ordinari del mes de gener (13/01/2022)

Escoltar

Crònica del Ple ordinari del mes de gener (13/01/2022)

La presentació del projecte “Anella Verda de Mataró. Àmbit de la Riera de Sant Simó i l’espai agrícola de les Cinc Sénies” als Fons NextGeneration; la modificació del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) per incloure catàstrofes metereològiques com el temporal Gloria o l’arribada de la pandèmia de la Covid-19 i l’aprovació del Reglament de polítiques de gènere interseccionals de l’Ajuntament van ser els principals temes del Ple de gener. Una sessió que va presidir el primer tinent d’alcalde, Juan Carlos Jerez, pel traspàs de la mare de l’alcalde, David Bote, a qui tots els grups municipals li van traslladar el condol.

El primer tinent d'alcalde, Juan Carlos Jerez, va presidir la sessió telemàtica.
El primer tinent d'alcalde, Juan Carlos Jerez, va presidir la sessió telemàtica.

El primer Ple del mes de gener va començar malauradament amb un minut de silenci per la darrera víctima de violència masclista a Catalunya, que es va produir a Sant Joan de les Fonts el 16 de desembre. Durant la celebració del Ple, cada regidor i regidora que va parlar va tenir paraules d’escalf per a l’alcalde, David Bote, que no va poder presidir el Ple per la mort de la seva mare.

El primer punt de l’ordre del dia va ser la ratificació del Decret d’alcaldia segons el qual Mataró ha presentat una proposta a la subvenció de la Fundación Biodiversidad FSP, per al foment d’actuacions dirigides a renaturalització i resiliència de les ciutats espanyoles 2021 en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència vinculada als fons Nextgeneration. La proposta presentada, “Anella Verda de Mataró. Àmbit de la Riera de Sant Simó i l’espai agrícola de les Cinc Sénies”, actua en el tram més degradat de la riera de Sant Simó, entre el front marítim i la Ctra de Mata, i en el marge del sòl agrícola de les Cinc Sènies, des del front marítim fins a Can Quirze.

L’actuació té com a finalitat la restauració ecològica i paisatgística del tram de la riera de Sant Simó; la generació d’una franja naturalitzada que protegeixi la plana agrícola de la pressió urbana, al límit nord oest de la plana agrícola, des del front marítim fins Can Quirze i la generació d’un nou espai públic al llarg de tot aquesta franja, des del front marítim fins a Can Quirze. Això ha de permetre per una banda, activitats saludables de passeig i oci en contacte amb la natura que ofereixi una alternativa per reduir els usos lúdics intensius a l’interior del sòl agrícola, i d’altra, que permeti la connexió a peu i en bicicleta entre Can Quirze i la trama urbana.

Un altre objectiu és la generació d’un nou equipament tipus Espai Test Agrari per a l’impuls de l’agroecologia i la creació d’ocupació en aquest sector. Per fer-ho es restaurarien 2hectàrees de sòl molt degradat situat a un punt emblemàtic que és l’inici del Camí de les Cinc Sènies des de la Ronda Cervantes. Es compta també amb les entitats del sector agrari per a la definició conjunta del projecte i la seva futura cogestió.

La presentació de la proposta ha comptat amb el suport del sector agrari, entitats veïnals, ens públics i universitat.

La subvenció es resol a mitjans de 2022 i el període d’execució és de 3,5 anys des de la resolució fins el desembre de 2025.El projecte té un pressupost de 5,7M€ (sense iva). La subvenció serien 4M€, i l’aportació de l’Ajuntament seria de 1,7M€ més iva repartida en aquest 3,5 anys.

El segon punt de l’ordre del dia va ser l’acceptació de la donació del fons fotogràfic del diari El Punt, delegació del Maresme que tenia la redacció al camí de la Geganta de Mataró. L’arxiu municipal per acord amb l'editora Hermes Comunicacions i l'arxiu municipal de Girona, que el tenia en cessió fins ara, serà qui rebrà els 18.695 estoigs de negatius amb unes 200.000 imatges que s'aniran digitalitzant.

El DUPROCIM és el document que ordena i coordina els plans i protocols de Protecció Civil a la ciutat amb l’objectiu de prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns, i donar resposta adequada a les possibles situacions d’emergència del municipi. En el Ple de gener es va aprovar inicialment la seva revisió per a incloure aspectes com la revisió dels aforaments per l’arribada de la Covid-19 i també la incorporació de noves àrees municipals i efectius com meteoròlegs o els Agents de Defensa Forestal (ADF) davant de catàstrofes meteorològiques com el temporal Gloria del 2020.

El Reglament de polítiques de gènere interseccionals de l’Ajuntament es va aprovar inicialment en el Ple, un document que ha de ser una eina d’informació, control i prevenció de determinades situacions entre el personal així com per tenir en compte en aspectes com la contractació.

També es van aprovar inicialment les bases particulars reguladores de la convocatòria de subvencions de l’Ajuntament de Mataró en l’àmbit de l’atenció social, la gent gran, la salut pública, la igualtat, la joventut, la ciutadania global, l’ensenyament, la cultura i els esports per al 2022.


Propostes de Resolució

En l’apartat de les Propostes de resolució, es van presentar dues. En primer lloc, el grup municipal d’ERC va presentar una per actualitzar el Reglament per a l’ús de la llengua catalana a l’Ajuntament de Mataró i fomentar l’ús del català al conjunt de la ciutat. Es va aprovar amb tots els vots favorables i els vots en contra dels dos regidors de Ciutadans. Precisament el grup municipal de Ciutadans va ser qui va presentar la segona Proposta de resolució, que es va aprovar per majoria absoluta, sobre l’adhesió al programa de l’ONU-Dones “Ciutats segures i espais públic segurs”.

A partir d’aquí es quan va iniciar-se l’apartat de precs i preguntes amb 11 punts entre els quals la seguretat va copsar el protagonisme amb 4 preguntes relacionades amb la Policia Local, l’ordenança de Civisme, ocupacions delinqüencials i el Pla de Seguretat Local.