Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple ordinari del mes de juliol (07/07/2022)

Escoltar

Crònica del Ple ordinari del mes de juliol (07/07/2022)

L’acord per encomanar a Aigües de Mataró la instal·lació i el manteniment de 25 noves cobertes fotovoltaiques o l’aprovació d’una proposta per revocar la medalla d’or a l’alcalde franquista Pedro Crespo –que a la vegada va motivar un improvisat homenatge a Pablo Morales, represaliat durant el franquisme–, van ser alguns dels temes tractats al Ple de juliol

Coberta fotovoltaica de l'edifici del Pericó. Foto: Ajuntament
Coberta fotovoltaica de l'edifici del Pericó. Foto: Ajuntament

A l’Audiència Prèvia al Ple de juliol, espai de participació en el qual la ciutadania pot interpel·lar directament regidors i regidores sobre els temes del seu interès, va haver quatre intervencions. En primer lloc, Juan Manuel Álvarez López, en representació de l’associació DiverMataro, va preguntar sobre l’ús dels estacionaments reservats per a persones amb diversitat funcional. A continuació va ser el torn de Jordi Porta Montero, que es va centrar en el Pla d’Accessibilitat. La tercera intervenció va ser la d’Antonio Rodríguez que, coincidint amb la inclusió a l’ordre del dia del Ple d’un punt sobre el paper de l’alcalde franquista Pedro Crespo, va reclamar un homenatge per a Pablo Morales, president del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, represaliat durant el franquisme. Per últim, Nahawa Diarra va tancar el torn d’intervencions ciutadanes amb un al·legat en relació a la pèrdua de vides humanes en el recent salt massiu a la tanca de Melilla frontera amb el Marroc.

Un cop finalitzada l’Audiència Prèvia la sessió plenària va començar amb l’aprovació del canvi de representant del grup municipal d’ERC a la Fundació TecnoCampus. Es nomena Pim Camprubí en substitució de Carles Porta.

El Ple va seguir amb l’aprovació de la cessió de domini de l’edifici del CAP Rocafonda-Palau a favor del Servei Català de la Salut, tràmit necessari per a l’ampliació de l’equipament.  A continuació el Ple va acordar desestimar el recurs de reposició interposat contra la recuperació d’ofici de l’antiga escola Menéndez y Pelayo, ja que l’Ajuntament ha requerit a les persones que l’ocupen que deixin lliure l’edifici.

Un dels punts més destacats del Ple va ser l’acord d’encomana a la societat municipal Aigües de Mataró del projecte i execució de cobertes fotovoltaiques per autoconsum a 25 equipaments municipals. L’empresa municipal també s’encarregarà del manteniment durant 25 anys d’aquestes instal·lacions, de les 6 que ja té l’Ajuntament i de 2 més ara en licitació.

El Ple va aprovar també restablir l’equilibri econòmic de la concessió del complex esportiu municipal “El Sorrall” pel temps que va estar tancat durant el confinament per la Covid-19. La liquidació definitiva a lliurar és de 210.090,07 €, dels quals ja es van avançar 150.000 € a la concessionària. La modificació del Pla anual normatiu 2022 de l’Ajuntament per incorporar una modificació puntual de l’Ordenança de llicències d’activitats que es preveu fer durant aquest any va ser un altre dels punts tractats i que es va aprovar.

El Ple va continuar amb el debat de tres punts sobre tràmits urbanístics. En primer lloc es va aprovar inicialment la modificació puntual del Pla general d’ordenació del Centre Geriàtric Cerdanyola a l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch. La residència privada incorporarà la finca del costat per ampliar i actualitzar instal·lacions, augmentar el nombre de places i millorar el servei. També es va aprovar, en aquest cas provisionalment, un Pla especial perquè el Departament de Drets Socials de la Generalitat pugui construir un equipament sanitari assistencial a la carretera de Cirera. En tercer lloc, es va procedir a l’aprovació definitiva de la relació de béns i drets per l’expropiació d’una superfície de 584 m2 qualificada com a zona verda al carrer de Caldes d’Estrac, al Rengle.

En un altre ordre de coses el Ple va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Mataró a la Red de Ciudades por la Bicicleta, que promou una dinàmica de treball en xarxa de prop de 150 municipis a tot Espanya per facilitar, fer més segura i desenvolupar la circulació en aquest vehicle.

Després d’aquest punt va començar l’apartat d’Impuls i Control del Govern amb el debat de les propostes de resolució, els precs i les preguntes presentats pels grups de l’oposició. El Ple va aprovar una proposta de resolució del grup municipal d’ERC-MES-AM, amb esmenes del Govern municipal, per iniciar els tràmits de revocació de la medalla d’or a l’alcalde franquista Pedro Crespo i mostrar solidaritat amb el mataroní Pablo Morales en el 50è aniversari de la seva detenció. Present al Saló de Sessions, Morales va rebre l’aplaudiment i reconeixement espontani del plenari. Els grups de Junts per Mataró i Ciutadans havien presentat dues propostes de resolució més sobre l’incivisme i soroll nocturns i per demanar un Pla antiocupació, respectivament, que no van prosperar.

El Ple va finalitzar amb el debat de 9 preguntes i precs presentats pels grups de l’oposició sobre qüestions diverses, com  la col·locació del bust de Josep García Oliver a la nova biblioteca de Mataró, el projecte Lloguem! Yes We Rent, o per aconseguir que Mataró sigui una ciutat caminable.