Mataró Urban Resilience Loops
Per a la transició ecològica en el cicle de l’aigua, l’energia i les infraestructures naturals
El projecte s’articula en tres àmbits tractors que impulsen un ús eficient dels recursos mitjançant el pas a una economia neta i circular per a la restauració de la biodiversitat i la reducció de la contaminació.
Impulsa la regeneració i adaptació del model urbà als efectes del canvi climàtic, millorant la seva resiliència a partir de l’optimització i reducció del consum d’aigua i la transició energètica justa i inclusiva.
Inversió total estimada de 42,7 M€
Objectius de desenvolupament sostenible
Polítiques palanca del Pla espanyol de recuperació, transformació i resiliència (España Puede) que contribueix a desenvolupar:
- Agenda urbana i rural
- Infraestructures i ecosistemes resilients
- Transició energètica justa i inclusiva
Marc estratègic
En coherència amb el què estableixen el Pacte Verd Europeu, el Pla Integrat d’Energia i Clima i l’Estratègia Nacional d’Infraestructura Verda, integra els fluxos estratègics per a la resiliència climàtica del sistema urbà i la preservació dels serveis ecosistèmics mitjançant l’ús de Nature-Based Solutions (MAES).
El projecte s’estructura a partir d’inversions en tres àmbits amb un elevat component tractor i contribueix al desenvolupament de la Nova Agenda Urbana en l’activitat terciària, el paisatge i la biodiversitat, per a prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència.
Actius territorials
Lideren el projecte l’Ajuntament de Mataró i l’empresa municipal Aigües de Mataró S.A. (AMSA), que desenvolupa la gestió directa i eficient del subministrament d’aigua potable i de la xarxa de clavegueram de la ciutat.
AMSA és referent en la gestió integral de l’aigua, de les infraestructures urbanes que tenen relació directa amb el seu aprofitament i de les energies renovables que provenen de serveis públics i instal·lacions mediambientals.
Elements clau
El conjunt d’actuacions implicarà una col·laboració público-privada, contribuirà a la regeneració i transformació verda i tindrà un impacte durador en el temps i positiu sobre els serveis ecosistèmics bàsics per a garantir el benestar dels ciutadans.
Àmbit integral: actua en la trama urbana, en les infraestructures naturals perimetrals i en l’espai agrari.
Nucli de resiliència: Hub d’innovació en la gestió integral de l’aigua, parc terciari sostenible i Anella Verda
Comunitats energètiques locals a partir de la infraestructura fotovoltaica d’autoconsum en cobertes públiques
Extensió de la xarxa de distribució de calor i fred i emmagatzematge de fred per a l’estalvi energètic
Col·laboració publicoprivada
Administració: ajuntaments de Mataró, Argentona i Cabrera de Mar, Aigües de Mataró (AMSA), Tub Verd, Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Diputació de Barcelona.
Acadèmia/Investigació: Càtedra d’Economia Circular i Càtedra d’Economia Social (TecnoCampus), Càtedra UNESCO Sostenibilitat (UPC), Aarhus University (Dinamarca), CPW Clúster de l'Aigua, CTM, Eurecat.
Empresa: SIMMAR, Nuscamps, empreses del sector terciari, promotors privats, DATALAB, BGEO, ADASA, AEM sistemes, Veolia, Som Mobilitat, Som Energia.
Societat: ciutadania, Centre Especial de Treball (CEO Maresme), ONGs, Fundació Sant Joaquim.
Àmbits tractors i infraestructures diferencials
-
Green & Blue Loops Nucli de resiliència: Hub d’innovació en la gestió integral de l’aigua, parc terciari sostenible i Anella Verda
-
Solar Loops Autoconsum elèctric: comunitats energètiques locals
-
Energy Loops District heating and cooling: maximització del consum de fonts renovables