Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Descobreix dues professions amb futur vinculades al tèxtil-moda

Escoltar

Descobreix dues professions amb futur vinculades al tèxtil-moda

De la mà dels influencers David Its Me i Llum, el projecte CooperaTèxtil 4.0 de l’Ajuntament de Mataró et descobreix en el marc del #ChallengeFutur dues opcions laborals atractives i amb futur en l’àmbit del tèxtil-moda: Dissenyador/a tèxtil 3D i Tècnic/a de teixit.

El #ChallengeFutur de la Diputació de Barcelona és un repte entre joves influencers que té com a objectiu donar a conèixer entre els adolescents ocupacions industrials, científiques i tecnològiques que esdevenen una opció laboral atractiva i amb bon futur per als joves. Mataró hi participa donant a conèixer dues professions vinculades a la cadena de valor tèxtil-moda en col·laboració amb empreses i institucions del sector.

En el cas de Dissenyador/a tèxtil 3D, l’encarregat de presentar la professió és l’instagramer David Its Me, que va visitar les instal·lacions de l’empresa mataronina Coleo Studio. Per la seva part, Llum, exconcursant del programa Eufòria de TV3, fa el mateix amb la professió de Tècnic/a de teixit a l’empresa Muntex, d’Arenys de Munt.

 

Dissenyador/a tèxtil 3D: creativitat i tècnica 

El dissenyador/a tèxtil en 3D és aquell/a professional que idea i crea teixits que serviran per a la confecció de tèxtil per a la moda, la llar, la decoració i l’ús tècnic mitjançant programes de disseny 3D.

Aquest professional elabora els esbossos del disseny dels productes per a la seva posterior producció. Ha de tenir capacitat creativa, tècnica i estètica per dissenyar i dirigir la confecció dels productes atenent a les tendències de moda i estils del mercat.

A més, coneix la indumentària i el material tèxtil essencial: les possibilitats tècniques dels materials, les diferents tipologies de fils, els tipus de teixits i estructures i els processos d’ennobliment.

Les principals sortides professionals vinculades a aquesta professió són: Dissenyador/a de moda i estampats, Dissenyador/a d'accessoris i complements, Dissenyador/a de vestuari per a espectacles, Dissenyador/a de joies i orfebreria i Maquetista.

Pots consultar la fitxa ocupacional aquí

 

Tècnic/a de teixit: tecnologia en la creació tèxtil  

El tècnic/a en teixits és aquell/a professional que té coneixement dels materials tèxtils i la seva fabricació. S’encarrega d’organitzar i programar la producció de teixits i controlar que l’elaboració de productes tèxtils sigui de qualitat.

És una professió de futur perquè el món del tèxtil-moda està vivint canvis vinculats als processos de digitalització i tecnificació i a les noves demandes dels consumidors per tal d’adaptar-se als reptes actuals d’innovació, globalització, sostenibilitat i emergència climàtica.

Les principals sortides professionals d’aquesta professió són: Operador/a de màquines: filatura, tissatge i ennobliment, Tècnic/a en materials, teixits i ennobliment tèxtil, Dissenyador/a de teixits, Tècnic/a de control de qualitat, oficina tècnica i organització i Comercial de productes i maquinària tèxtil.

Pots consultar la fitxa ocupacional aquí

Aquestes fitxes han estat elaborades conjuntament per l’Ajuntament de Mataró, el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil, l’Institut Domènech i Muntaner i les empreses maresmenques Coleo Studio i Muntex.

 

Mataró, amb el #ChallengeFutur

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa el projecte #ChallengeFutur, un repte entre joves influencers que té com a objectiu donar a conèixer entre els adolescents les anomenades ocupacions STEAM, una opció laboral atractiva i amb bon futur per als joves.

El #ChallengeFutur, que es fa amb la col·laboració d’Adolescent.cat, s’emmarca en el programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT) impulsat per la Diputació de Barcelona, que persegueix disminuir la bretxa tecnològica de les persones, millorar la seva ocupabilitat i facilitar-ne la inserció laboral.

L’Ajuntament de Mataró participa en el #ChallengeFutur a través del projecte CooperaTèxtil 4.0, la concreció del programa TTT al territori Mataró-Maresme en l’àmbit de la cadena de valor del tèxtil-moda.

 

Mataró-Maresme, referència del tèxtil-moda

CooperaTèxtil 4.0 és un projecte coordinat des de l’Ajuntament de Mataró que es desenvolupa a través del treball conjunt dels actors territorials representatius de la cadena de valor del tèxtil moda, amb la realització d’actuacions coparticipades alineades estratègicament.

El projecte CooperaTèxtil 4.0 promou el treball digne i la millora del talent en l’àmbit del tèxtil-moda a través de la recerca de solucions tecnològiques i plantejaments innovadors que ajudin a la transformació digital de les empreses i a la capacitació tecnològica de les persones, en el marc d’un creixement econòmic territorial sostenible.

Publicat a