Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"Ecosistema d’Innovació per a les ciutats cuidadores"

 

Els PECT són projectes d’innovació i especialització intel·ligent territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.

 

El PECT Mataró-Maresme “Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, té l’objectiu de desenvolupar i implementar en el territori nous models i solucions innovadores enfocades a l’acompanyament de l’envelliment actiu i a l’atenció de persones en situació de fragilitat o dependència. Per aconseguir-ho, realitza processos de recerca, desenvolupament tecnològic i generació i transferència de coneixement entre els agents implicats, com a base per la creació d’ocupació i activitat econòmica d’alt valor afegit.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró, participat activament per la Fundació TecnoCampus, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i la Fundació El Maresme, i compta amb el suport del Consorci Sanitari del Maresme i de la Fundació TIC Salut Social.



ÍNDEX:
Tòpic del mes: Efectes de l‘estrès en l’envelliment humà  |  Editorial: Article del mes  |  TIC  |  Simulació entorns reals  |  Dietes i hàbits saludables  |  Sociosanitari

 

Agost 2021

Tòpic del mes: Efectes de l‘estrès en l’envelliment humà
space

El tòpic que es tractarà en aquest butlletí serà el dels efectes de l‘estrès en l’envelliment humà. Es tenen en compte tant l’envelliment físic com el cognitiu per a les gràfiques presentades a continuació.


Tots els humans estan destinats a experimentar adversitats al llarg de la seva vida que poden afectar la seva salut i la seva qualitat de vida. Entre els factors d'estrès típics experimentats en el context de l’envelliment s’inclouen les malalties cròniques, el deteriorament cognitiu, l’estrès psicosocial de la cura o les pèrdues personals de les persones, la independència i les finances. No obstant això, les persones reaccionen de manera molt diferent a aquestes adversitats: algunes persones sucumbeixen a la depressió i la mort prematura com a conseqüència d’aquestes situacions, i d'altres segueixen portant una vida de realització personal malgrat aquestes restriccions.


Aquest terme ha vist un creixement exponencial en la seva aparició a publicacions, articles tècnics i notícies en els darrers 10 anys, especialment des del 2019 tal i com es mostra en el gràfic següent:



Figura 1. Tendència cerques efectes de l‘estrès en l’envelliment humà (2010-2021). Font: Linknovate


La inflamació relacionada amb l’estrès s’ha vist relacionada amb l’insomni, la depressió, l’ansietat, el deteriorament cognitiu i la malaltia d’Alzheimer. A més, els processos inflamatoris crònics estan implicats en diversos resultats de salut associats a l’envelliment, com l’aterosclerosi, la resistència a la insulina, la diabetis i la síndrome metabòlica. Hi ha algunes evidències que associen l'envelliment amb una resposta desregulada de citoquines després de l’estimulació. D'acord amb aquesta investigació, els mediadors inflamatoris són predictors forts de mortalitat independent d'altres factors de risc coneguts i relacionats a l'edat avançada.


Addicionalment s’ha fet una anàlisi de termes relacionats amb el present PECT mitjançant una eina de monitorització de tendències. Es veu llavors que temes com l’estrès psicològic,  l’envelliment cognitiu,  les malalties cròniques i la depressió tenen una forta relació amb l’estrès i l’envelliment i estan veient un augment en les seves aparicions a publicacions arreu del món. 



Figura 2. Termes relacionats amb els efectes de l‘estrès en l’envelliment humà, tendència de 2010 a 2021. Font: Linknovate

Editorial: Article del mes
space

‘Molecularly aware’ robotics to improve cancer surgeries
Els investigadors de l’Imperial College de Londres pretenen millorar les cirurgies del càncer mitjançant el desenvolupament d’una plataforma de robòtica quirúrgica semiautònoma. La plataforma proposada combinarà l’ús d’un làser quirúrgic, un microscopi i un dispositiu d’anàlisi molecular, que permetrà una identificació i eliminació més ràpida i precisa de les cèl·lules canceroses. El professor investigador principal de química analítica de l’Imperial el Dr. Zoltan Takats va explicar com el projecte finançat per l’EPSRC, anomenat MARS (Molecularly Aware Robotics for Surgery), es va formar com a continuació del seu treball durant els darrers deu anys al voltant de la cirurgia guiada per espectrometria de masses. "Al llarg dels anys, es va fer cada vegada més clar que l'adopció de la tecnologia no s'està produint no perquè no n'hi hagi necessitat, sinó perquè l'entorn on s'adapti encara no existeix", va dir a The Engineer.
 
Veure'n més
TIC
space
 
image3
Inteligencia artificial para ver mutaciones causantes de distintos tipos de cáncer 
Cada tumor, cada paciente, acumula un elevado número de mutaciones, pero no todas son significativas para el desarrollo del cáncer. Ahora científicos del centro IRB Barcelona, liderados por la investigadora ICREA Núria López-Bigas, han desarrollado una herramienta basada en métodos de aprendizaje automático que evalúa la contribución potencial al desarrollo y la progresión del cáncer de todas las posibles mutaciones en un gen, en un determinado tipo de tumor.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Indoor Detection and Tracking of People Using mmWave Sensor
Indoor detection and tracking of people are useful solutions to energy assignment, health, and safety. Studies show that an indoor detection and tracking system can reduce energy usage for lighting and Heating, Ventilation, and Air Conditioning (HVAC) systems by more than 30%. Additionally, these systems can also improve security applications by giving emergency systems the ability to make more well-informed decisions.
 
Veure'n més
 
Simulació entorns reals
space
 
image3
Bienestar Social favorece la capacitación digital de cerca 1.800 personas mayores en el primer semestre de 2021 
El Gobierno de Castilla-La Mancha ha favorecido la capacitación digital de cerca de 1.800 personas mayores en el primer semestre de 2021, mediante más de 110 acciones formativas con el desarrollo de los programas 'CapacitaTIC+55' y 'Los Mayores Forman la Red', contando con la colaboración de la entidad social Inciso Integración. Así lo ha manifestado la consejera de Bienestar Social, Bárbara García Torijano, durante la reunión de trabajo que han mantenido con la presidenta de la entidad Inciso Integración, Eugenia Fernández, y con el secretario de dicha entidad, José Miguel Pérez.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Madrid intensifica las medidas para reducir el riesgo de contagios por la covid en las residencias
La Comunidad de Madrid ha intensificado el protocolo sobre salidas, visitas y actividades para conjugar el derecho de los mayores a recibir visitas con la seguridad de los residentes y empleados, reduciendo al máximo el riesgo de contagio por la covid-19 en estos centros.Según informó este miércoles el Gobierno regional, esta guía, elaborada por la Dirección General de Coordinación Socio-Sanitaria y la Dirección General de Atención al Mayor y a la Dependencia, entra en vigor este jueves y actualiza distintos aspectos de la guía vigente desde el pasado 1 de junio.
 
Veure'n més
 
Dietes i hàbits saludables
space
 
image3
To sit less and promote healthy aging, artificial intelligence may be key 
We all know sitting for long periods impacts our health and well-being一and not in beneficial ways. That’s why Northeastern researchers are studying how to get people to sit less and move more throughout the day. Diego Arguello, a doctoral student working in the Exercise Science Laboratory at Northeastern, is running a clinical trial funded by the National Institute on Aging that looks at using artificial and human intelligence to help combat what’s become an epidemic of sedentariness in modern life that’s linked to early death and poor health.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
How Lifestyle Behaviors Influence Risk of Parkinson Disease
History of head trauma or concussion and exposure to lead may more than double the risk of Parkinson disease (PD), according to study findings published in .In determining risk of PD, the study authors said that conflicting research has been published on whether genetic factors play a role in the pathogenesis of the condition. As a result, they noted that PD is likely caused by a complex interaction between genetic and environmental risk factors, which include exposure to pesticides, toxic metals, solvents, and history of traumatic brain injury.
 
Veure'n més
 
Sociosanitari
space
 
image3
Trial uses AI to rapidly diagnose Alzheimer’s disease 
A patient at Addenbrooke’s Hospital has become one of the first people in the country to take part in a trial using Artificial Intelligence (AI) to help diagnose and treat Alzheimer’s disease.Images of a brain scan (Image: CUH NHS Foundation Trust)Dennis Clark, a 75-year-old retired sales director, was referred onto the QMIN-MC trial after he began exhibiting signs of Alzheimer’s.The QMIN-MC trial is using a machine learning algorithm developed by Prof Zoe Kourtzi, research lead at the Alan Turing Institute, which trains itself to diagnose patients by looking at MRI brain scans to identify patterns.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Cuatro semanas de entrenamiento mejoran la forma física de los mayores en residencias durante un confinamiento
Cuatro semanas de participación en el programa de ejercicio físico multicomponente 'Vivifrail' son suficientes para mejorar la forma física de las personas mayores durante periodos confinamiento domiciliario, según un estudio de la Universidad de Murcia y el CIBER de Fragilidad y Envejecimiento Saludable (CIBERFES) de la Universidad Pública de Navarra (UPNA) sobre personas de entre 75 y 100 años en residencias de mayores durante la primera ola de Covid, de marzo a junio de 2020.
 
Veure'n més
 
space