Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

BluAct - Blue Growth Iniciative

Escoltar

BluAct - Blue Growth Iniciative

URBACT5.JPEG

 

FONS: Urbact – Unió Europea

PROJECTE ESTRATÈGIC: Mar en Valor

TEMA PRIORITARI: Promoure la creació d’empreses i de nous llocs de treball en l’àmbit de l’Economia Blava

 

BluAct és un projecte emmarcat en el programa europeu Urbact de la Unió Europea  d’intercanvi i transferència de coneixement entre diferents països europeus. El projecte ha estat liderat per la ciutat grega de Pireus, que va generar un ecosistema emprenedor d’èxit d’economia blava que s’ha volgut  replicar a les sis ciutats europees participants en el projecte a través de la Blue Growth Iniciative (BGI), un concurs d’innovació per promoure idees empresarials innovadores relacionades amb el mar i els sectors marítim i marí.

La participació de Mataró en aquest projecte internacional respon a un doble objectiu: la cerca de noves oportunitats a través de la potenciació de l’economia blava –sector que aplega totes les activitats econòmiques relacionades amb el mar- i la promoció de la ciutat a través del seu posicionament internacional

En una primera fase, Mataró va rebre la visita d’experts europeus per avaluar el potencial de la ciutat a participar en la xarxa, i posteriorment es va assistir a la primera trobada transnacional amb els seleccionats.

En una segona fase, cada ciutat aplica el pla de treball acordat per als anys 2019-2020, basat en la promoció d’idees empresarials innovadores relacionades amb el mar i els recursos aquàtics a través d’un enfocament ambiental, social i econòmic. Enfortir el sector marítim per desenvolupar conceptes innovadors i crear llocs de treball.

La participació en el projecte BluAct s’ha emmarcat en una de les tres línies estratègiques del “Mar en Valor”, un dels projectes essencials del Pla Estratègic Mataró 2022 que tenia per objectiu definir i construir un marc de gestió perquè la ciutat aprofiti totes les oportunitats socioeconòmiques que ofereix el mar: atraure indústries blaves, fomentar l’emprenedoria en economia blava, donar suport al desenvolupament de l’àrea comercial del Port de Mataró i promoure la cultura marítima.

Aquest projecte ha suposat la creació del grup d’Impuls de l’economia blava i la convocatòria de premis BluAct d’emprenedoria blava.

Les ciutats participants han estat: Ostend (Bèlgica), Galati (Romania), Burgas (Bulgària), Pireus (Grècia), Salermo (Itàlia), Matosinhos (Portugal) i Mataró.

El projecte guanyador del primer premi BluAct va ser “Viento en popa 365”, liderat per Àlex Salinas i Davinia Mesa. Es tracta d’una prova pilot per esdevenir la primera franquícia espanyola de tallers nàutics extrapolant el sistema de gestió del repair & refit actual i crear un model 100 % de franquícies. Aquesta iniciativa va estar premiada amb 4.000 € en metàl·lic gràcies al patrocini del Port de Mataró. El segon premi BluAct va ser per a “Yatch Work List”, una iniciativa de Dani Puig, mentre que el tercer premi se’l va endur Vicenç Sánchez pel seu projecte “Iot elèctric”.

Al maig del 2021 va tenir lloc l’esdeveniment final del projecte BluAct que es va dur a terme de manera híbrida (on line i presencial)  i va consistir en una jornada que va servir per compartir els plans de transferència de les set ciutats europees participants, per presentar els resultats aconseguits, per conèixer els projectes guanyadors de cada ciutat, per conèixer les experiències de diversos col·laboradors dels Grups Locals Urbact i per debatre sobre el futur d’aquests grups de treball i de les competicions, una vegada finalitzat el projecte europeu.

 

PRESSUPOST:

  • Pressupost total del projecte: 61.498 euros.
  • Import subvencionat: 43.048,60 euros.

Galeria d'Imatges