Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Projecte de mentoria social

Escoltar

Projecte de mentoria social

Mataró és una ciutat d’acollida, actualment té un 17,41% (22.337 persones) de població estrangera. Davant d’aquestes realitats esdevé necessari reforçar la intervenció pública treballant de forma col·laborativa amb els serveis i teixit associatiu dels barris.


El projecte de mentoria social preveu una intervenció educativa orientada a millorar la qualitat de vida i facilitar els procés d’acollida a les persones nouvingudes a la ciutat, així com també treballar des d’una perspectiva comunitària, per a potenciar la corresponsabilització de diferents serveis i entitats per a promoure la implicació dels joves amb el seu entorn més proper.

 

Diferents programes que podeu trobar a la ciutat:

 

Programa català de refugi

Programa català de refugiEl Programa Català de Refugi (PCR), promogut des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, du a terme un programa de mentoria social per a persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional.

Aquest projecte és una eina d’intervenció social que propulsa la relació entre persones que, voluntàriament, s’ofereixen per facilitar recolzament i acompanyament a persones refugiades amb l’objectiu d’aconseguir la seva plena integració i l'autonomia laboral i social.

Tota persona a partir de 25 anys pot ser mentora! El programa de mentoria del PCR crea tàndems de mentoria entre unitats familiars, o persones individuals (refugiats/des) amb grups d’acollida (mentors/es) amb el compromís d’ambdues parts mantenir un contacte periòdic (2-4 hores setmanals) durant 8 mesos. Prèviament, els i les seleccionats/des assistiran a una formació inicial de 12 hores sobre el significat i compromisos de la mentoria, la protecció internacional i d’altres recomanacions d’utilitat.

Les persones interessades en participar en el programa de mentoria del PCR poden enviar un correu a grupsacollida.tsf@gencat.cat indicant les dades personals i de contacte.

 

Programa Acull

L’entitat Punt de Referència promou un projecte d’acollida per a joves extutelats o en situació de vulnerabilitat social d’origen migrant i sense referents familiars al territori. Un acompanyament professional i voluntari que els doni les eines per formar part d’una societat més inclusiva.

El projecte proposa una estada de 9 mesos a un entorn familiar amb el suport tècnic a la família i al jove en el seu rol, procés i convivència.

Per més informació enviar un correu a voluntariat@puntdereferencia.org indicant les dades personals i de contacte.

 

Programa Horitzons

Programa HoritzonsL'objectiu del projecte és facilitar referents propers (estudiants de la UPF) a estudiants d'instituts sobre què suposa estudiar a la universitat i com fer-ho a través de diverses competències. Amb la voluntat de continuar apropant la universitat a nois i noies de batxillerat que viuen en contextos socioeconòmics vulnerables, i amb escassos referents universitaris.

¨El projecte es basa en un sistema de mentoria social que planteja noves expectatives de futur a partir del desenvolupament de competències¨ afirma Carme Hernández, pedagoga, membre del Centre per a la Innovació en Aprenentatge i Coneixement (CLIK) de la UPF i coordinadora del projecte.

La participació dels estudiants voluntaris universitaris es desenvolupa al llarg del segon i tercer trimestre del curs a la Universitat i té una durada de 9 mesos.

A través de la web de la Universitat Pompeu Fabra es podrà fer la inscripció per poder participar en aquest projecte.

 

Programa Referents

Programa ReferentsUna iniciativa organitzada per Associació veïns de Rocafonda amb el suport de Punt de Referència que compta amb la col·laboració econòmica de la diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Mataró. Des de Punt de Referència s’ofereix al jovent extutelat i en situacions de risc d’exclusió social conèixer a una persona voluntària que li aporti suport emocional, lúdic i lingüístic; acompanyament en la inserció laboral, en els estudis, en la recerca d’habitatge i en la millora de les seves competències i habilitats. Les relacions de mentoria tenen una durada de 10 mesos on es va consolidant la relació perquè aquesta sigui constructiva i favorable per ambdues parts. Durant aquest període comptaran amb el seguiment professional de la persona tècnica del projecte.

La mentoria social és un recurs molt potent per a que el jovent que acaba d’iniciar el seu projecte vital a un altre país se senti acollit i conegui de manera còmoda i propera la realitat cultural i social d’aquest. Així mateix, és una eina més perquè la població deixi de banda els prejudicis cap aquest col·lectiu.

Si estàs interessat/da contacta directament amb Punt de Referència a info@puntdereferencia.org / voluntariat@puntdereferencia.org  o truca  al 933297428 per participar a les sessions informatives.

 

Programa vitamina

Programa vitaminaEl programa Vitamina- Lideratge ètic i Transformació Social va destinat a joves entre 12 i 16 anys vinculats amb entitats del barri o ciutat en el qual es desenvolupa el projecte i, per tant, que ja mostren una certa motivació i compromís, actualment està funcionant a la ciutat de Mataró.

El Programa Vitamina està compromès amb persones i col·lectius en risc d'exclusió social, proposant un treball de fons i llarg recorregut amb l'objectiu de generar capital humà capaç de ser el motor del canvi social. Es tracta d'un programa formatiu,  de seguiment individual i grupal de 4 anys de durada durant el qual les i els joves dissenyen, planifiquen, organitzen i implementen en grup un projecte de transformació social en el seu entorn. El Programa Vitamina culmina amb un acompanyament a través d'un projecte de mentoria que ajuda a consolidar l'autonomia dels joves que han participat compromesament en el programa.

Aquest projecte té com a missió empoderar adolescents i joves perquè es converteixin en referents positius i líders ètics de processos de transformació social en els seus propis barris i entorns personals. 

Per més informació: secretaria@cartadelapau.org