Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Interculturalitat

Escoltar

Interculturalitat

Portem a terme projectes i actuacions en l’àmbit de la comunicació i la sensibilització en la diversitat, en coordinació amb altres serveis municipals:

Mataró més de cent llengües

Programa que es duu a terme al llarg del mes de febrer per a la visibilització i reconeixement de la diversitat lingüística de la ciutat, on parlem més de 120 llengües diferents.

         

 

 

Maig Intercultural

Programa per promoure la visibilització de la riquesa cultural de la ciutat elaborat a partir del treball de la Comissió de Convivència del Consell Municipal de Cooperació, Solidaritat i Convivència i amb la col·laboració de més de 15 entitats anualment.

Slide_1920x640_MaigInt21PETIT.jpg

 

Juguem a l’Aualé 

Des de fa més de 19 anys i  amb la col·laboració de la Direcció d’Esports per poder realitzar el campionat , ensenyem a jugar al joc africà 'aualé' als infants de 6è de primària de les escoles de Mataró, on a través del joc treballen la interculturalitat.

Guia "Juguem a l'Aualé"Veure document

Enllaç al vídeo tutorial Enllaç

Enllaç per descarregar el joc i jugar per internet Enllaç

 

Fem un cafè de ciutat 

És un grup de treball adreçat al professorat, tis, ampas i afas de centres educatius que estan desenvolupant programes de millora de la participació de totes les famílies als centres, des d’una mirada holística i acollidora, el coordina el  Moviment Educatiu del Maresme (MEM).

En el marc d’aquest projecte es vol remarcar la importància de l’escola com a espai d’acollida i de participació, on les famílies  entren en contacte amb el sistema educatiu i en com aprenen els seus fills des d’una espai proper i tangible, genera una implicació als centres educatius i per tant també una visibilització de la seva perspectiva, i de la seva manera de mirar el món.

La conseqüència d’aquesta participació la veiem amb la millora dels resultats educatius dels fills,  millora de la llengua, millora del coneixement del sistema educatiu i del contingut curricular, millora del coneixement de l’entorn i millora de la xarxa de suport.

fem un cafè.png

 

Totes plegades

Totes Plegades és un projecte que es va iniciar  l'any 2004 per la Vocalia de Dones de l'Associació de Veïns de Rocafonda, L’Esperança, Ciutat Jardí, Valldeix. Actualment les funcions de gestió del projecte les realitza el Servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana del  Ajuntament.

Totes Plegades és un projecte d’acollida, acompanyament i apoderament a dones migrades del barri de Rocafonda. Consisteix en oferir un espai de socialització treballant l’adquisició de competències lingüístiques en català, el coneixement de les referències i manifestacions culturals de la societat d’acollida, així com la descoberta del barri i la ciutat.  Amb aquest projecte es fomenta l’apoderament de les dones i es persegueix que guanyin autonomia per tal que puguin desenvolupar el seu projecte de vida.

El projecte també inclou la realització d’activitats de suport a la criança dels fills i filles amb un espai maternoinfantil, on les dones assistents poden portar llurs infants mentre realitzen l’activitat, aquesta activitat es realitza dins de l’escola bressol municipal.

Les activitats complementàries, ja siguin xerrades, sortides, visites i altres activitats de coneixement de l'entorn les organitza l’associació de veïns.

totes plegades.png

Llengua i entorn (families)

Aquest projecte s’anomena SESSIONS DE CATALÀ adreçades a les FAMÍLIES.

Actualment tenim 15 escoles a la ciutat de Mataró d’educació infantil i primària que duran a terme cursos de català oral i escrit  al llarg del curs escolar. Aquests cursos estan adreçats especialment a pares i mares d’origen estranger que tenen interès a conèixer la llengua catalana.  Aquest projecte és el fruit de l’implicació de molts agents i permet a les mares i pares  que porten els fills a l’escola, s’hi puguin quedar durant una hora per fer aquestes tallers de llengua catalana.

Creiem que és molt important que els centres educatius continuïn rebent els suports necessaris per desenvolupar els projectes de cohesió amb les famílies i continuar assolint l'equitat educativa. I un dels elements clau és que les famílies coneguin i usin la llengua catalana, que és la vehicular de l'escola.  

Les diferents entitats promotores de les classes de català busquen persones voluntàries, s’organitzen els espais, fan formació en quan a la metodologia i els continguts que es desenvolupen.

català families.png

Formació en competències interculturals

Es realitzen formacions per a la gestió de la interculturalitat al personal municipal i altres professionals públics.

Formació en igualtat i no discriminació per a famílies i centres educatius

Per tal de treballar estereotips i prejudicis i donar eines per gestionar els conflictes des del diàleg (rumors, estereotips i prejudicis, etc).

Si sou famílies o centres educatius i voleu més informació i petició de les activitats i serveis en l’àmbit educatiu, sobre el interculturalitat i diversitat ciutadana als centres, trobareu tota la informació a la Guia d’activitats i serveis per als centres educatius, docents, famílies i AMPA/AFA.

 

 

 

 

Galeria d'Imatges