Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte

Escoltar

El projecte

 

El projecte Lloguem! Yes We Rent neix al 2018 amb l'objectiu de transformar el mercat de lloguer d’habitatge a Mataró proposant una relació justa i beneficiosa per a tothom. Ofereix a les persones propietàries garanties de cobrament i facilitats en la reforma i gestió dels habitatges. I a les persones llogateres accés a un habitatge assequible i amb valors socials i solidaris.

Estem davant d’un projecte que, basant-se en l’economia social, vol aportar noves solucions a l’escassetat d’oferta de lloguer assequible a Mataró. Lloguem! vol donar una nova vida a habitatges desocupats de la ciutat i fomentar que la ciutadania de Mataró tingui un major accés a l’habitatge oferint uns lloguers per sota del preu de mercat.

El projecte també vol dinamitzar el teixit associatiu de la ciutat promovent la cooperació entre llogaters i llogateres a través de Bloc Cooperatiu, la cooperativa creada per gestionar els pisos i garantir la continuïtat d’aquest projecte de foment del lloguer assequible a la ciutat.  Amb aquest programa es vol generar alternatives residencials que permetin accedir més fàcilment a un habitatge de lloguer i una major estabilitat. L’objectiu és que un cop finalitat el projecte, la cooperativa de llogaters i llogateres es consolidi com un nou agent en el mercat de l’habitatge, capaç de generar habitatge assequible.

El projecte neix en un context on:

1. Hi ha una demanda de lloguer massa elevada que el mercat no pot absorbir per falta d'oferta.

2. Existeix una gran quantitat d'habitatge buit provinent tant de grans tenirdors com de propietaris particulars.

Per fer-hi front es proposa:

  • Un model alternatiu a les polítiques "top-down" on l'Adminsitració pública és l'única amb capacitat d'oferir habitatge assequible.
  • Un sistema on la ciutadania, amb col·laboració a l'Administració, pugui auto-generar habitatge assequible en el mercat de lloguer.
  • La creació d'un nou agent ciutadà, la cooperativa de llogateres, per empoderar i equilibrar les relacions entre propietaris i llogateres.
  • Un programa de formació de joves en risc d'exclusió social per la rehabilitació d'habitatges i la reintegració en el mercat laboral.
  • Millorar l'eficiència energètica dels habitatges.

Què ha aconseguit el projecte:

  • 110 sòcies a la cooperativa, Bloc Coopeatiu
  • 61 pisos llogats per sota del preu de mercat
  • 137 visites de l'arquitecte del projecte a propietaris interesat a formar-ne part
  • 40 rehabilitacions d'habitatges fetes per l'Ajuntament de Mataró.

Lloguem! ha guanyat el premi en la categoria de finançament just per a l'habitatge assequible dels European Responsible Housing Awards, uns premis que reconeixen les millors pràctiques i les atuacions més innovadores en l'àmbit de l'habitatge públic a Europa. Alhora, cal posar de manifest que res d'això no hauria estat possible sense la col·laboració entre l'Administració i la ciutadania, la qual ha fet que l'habitatge a Mataró esdevingui una miqueta més assequible.

I ara què?

Ara continuem treballant per millorar  el mercat de lloguer de la ciutat de Mataró. La Cooperativa de llogateres sorgida del projecte, Bloc Cooperatiu, agafa el relleu i continuarà treballant, amb el suport de l'Ajuntament de Mataró, amb la voluntat de seguir creixent com a projecte.

Vols saber-ne més? Aquí a sota trobaràs tota la informació que s'ha generat durant el projecte:

 

           

 

           

 

           
     

           

 

           
 

Licencia de Creative Commons
Aquestes obres estan sota una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.

           

 

Lloguem! és un programa de l’Ajuntament de Mataró amb la col·laboració de la Fundació Unió de Cooperadors, la Diputació de Barcelona, Salesians Sant Jordi, l’Institut de Govern i de Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB i Tecnocampus Mataró. El projecte, que compta amb un pressupost de 3,1 milions d’euros, té el suport i finançament de la Unió Europea per mitjà del programa d’Accions Urbanes Innovadores.