Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple preveu sol·licitar una modificació del projecte de Constitució Europea

Escoltar

El Ple preveu sol·licitar una modificació del projecte de Constitució Europea

Avui, dijous 4 de setembre, està previst portar-se a la consideració del Ple una moció que proposa modificacions en el projecte de Constitució Europea que la Convenció Europea va presentar oficialment el 18 de juliol passat.

La proposta d'acord ha estat presentada pels grups d'ICV-EUA, PSC, CiU i ERC, que donen la benvinguda al nou text constitucional però que aprofiten per sol·licitar modificacions del projecte amb la voluntat d'eliminar el dret de vet en les decisions del Consell i de reclamar el reconeixement explícit de les regions europees.

Els acords proposats

"PRIMER. Saludem la presentació del projecte de Constitució Europea en un text únic, sense opcions alternatives, i valorem molt satisfactòriament el treball fet per la Convenció. Entenem, tal com diu el document de 16 de juliol de Fòrum Cívic que el projecte presenta evidents millores "... en la simplificació del funcionament de les institucions, la definició d'un mètode més democràtic per escollir la Comissió, l'eliminació del sistema rotatori de presidències del Consell o la deliberació política del Consell legislatiu. Celebrem la confirmació del principi de la cohesió econòmica i social i la seva ampliació a la política territorial, l'extensió del mètode de coordinació oberta als temes d'ocupació i la configuració d'una sola veu en política exterior i l'avenç en la comunitarització de la PESC i la PESD. Valorem la definició d'una Europa amb uns objectius clars, oberta i solidària, diversa culturalment i lingüísticament i que protegeix, en fer vinculant la Carta dels Drets Fonamentals, els drets dels seus ciutadans i ciutadanes. També la vigència de la perspectiva de gènere, l'esforç per aproximar les seves actuacions als ciutadans i ciutadanes €especialment amb la instauració de la iniciativa popular i l'augment dels camps de codecisió per al Parlament Europeu- i el reconeixement del paper dels interlocutors socials i l'autonomia local".

SEGON. Ens manifestem clarament partidaris de l'eliminació del dret de veto en la presa de decisions del Consell, que l'actual redactat del projecte reconeix encara en massa aspectes. Igualment fem nostre l'esmentat document de 16 de juliol pel que fa a aquest punt "... especialment en la lluita contra les discriminacions, la seguretat i la protecció socials. Alhora, lamentem que no s'hagi ampliat el concepte de ciutadania europea."

TERCER. Constatem amb preocupació que l'actual redacció del projecte no fa un reconeixement explícit del paper de les "regions europees" com Catalunya a la realitat de la Unió Europea i continua deixant en mans dels governs dels seus estats respectius la decisió de poder participar les seves regions amb competències legislatives en l'elaboració i aplicació de les polítiques de la Unió. En tal sentit fem nostre també el punt del document abans esmentat que diu "... expressem la nostra insatisfacció per no haver estat reconegut explícitament al projecte de Constitució el paper de les regions europees amb competències legislatives que, com Catalunya, tenen a més un sentiment d'identitat col·lectiva, amb una llengua i una cultura pròpies. La participació d'aquestes regions en l'elaboració i aplicació de les polítiques de la UE continua en mans dels governs dels seus Estats, no s'ha inclòs la possibilitat de recurs directe al Tribunal de Justícia i el Comitè de les Regions no varia el seu paper consultiu. El reconeixement en la Constitució del valor que té per la UE la participació activa d'aquestes regions seria un element important per influir en els estats que, a diferència d'altres, encara no ho fan possible."

QUART. És en aquest sentit que contràriament a les manifestacions que ha efectuat l'exprimer ministre Giscard, president de la Convenció, recomanant als governs de la Unió que no modifiquin el redactat del text actual, atès l'equilibri i compromís assolit pels delegats de la Convenció que representen grups polítics molt diversos, nosaltres €modestament- fem una crida a la societat civil catalana i europea per a modificar aquest text del projecte actual en clara referència als punts segon i tercer d'aquest document.

CINQUÉ. Ens congratulem del posicionament del govern de l'Estat espanyol favorable a la celebració d'un referèndum €el 13 de juny de 2004- per l'aprovació de la Constitució Europea, el mateix dia de les eleccions al Parlament Europeu, fet en el qual coincidim en ser una de les aspiracions i objectius de l'acció cívica desenvolupada pel Fòrum en el darrer any.

SISÉ. Donar compte de l'acord al president de la Generalitat de Catalunya, al president del Parlament de Catalunya, a la presidenta del Congrés dels Diputats, al president del Senat, al president del Parlament Europeu, als eurodiputats ponents de l'informe del Parlament Sr. José M. Gil Robles i Sr. Dimitris Tsatsos, al Fòrum Cívic per una Constitució Europea, a les dues entitats municipalistes catalanes Associació Catalana de Municipis i Federació Catalana de Municipis."