Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova per unanimitat una resolució sobre el Parc Forestal de Mataró

Escoltar

El Ple aprova per unanimitat una resolució sobre el Parc Forestal de Mataró

El Ple va aprovar per unanimitat una proposta de resolució sobre el Parc Forestal de Mataró. L'assumpte va ser portat al Ple el passat dijous a instàncies de CiU, que va plantejar una primera proposta que posteriorment va ser substituïda per un text de consens.

El text íntegre de la proposta aprovada és el següent:

"El Parc Forestal de Mataró és la porta d'entrada des del nostre terme municipal al Parc del Montnegre-Corredor, aquest últim, és un espai natural d'enorme importància per la nostra comarca i per Catalunya. Aquest espai forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i té una superfície protegida de 15.010 Ha. A banda de la mateixa Diputació, fins a 13 municipis inclòs Mataró gestionen aquest Parc.

En l'actualitat, el Parc Forestal forma part de l'anomenada anella verda de Mataró, conjunt d'espais naturals que delimiten l'àmbit urbà del nostre terme municipal: front marítim, l'alguer, riera de Sant Simó, Cinc Sènies, Parc Forestal, Turó de Cerdanyola i Riera d'Argentona. El Parc Forestal és per tant l'element bàsic forestal que dóna consistència als tres terços de Mataró: l'espai agrícola, l'espai urbà i l'espai forestal.

El Parc Forestal és un espai natural important per la ciutat, no només com a un recurs de lleure i d'aproximació a la natura pels ciutadans i ciutadanes de Mataró si no també per a visitants potencials d'altres territoris. Per aquest motiu esdevé necessària, i així ho contemplem, una estreta col·laboració entre el servei de Ciutat Sostenible, el Patronat Municipal de Cultura i l'Institut Municipal de Promoció Econòmica amb l'objectiu de detectar les necessitats i oportunitats d'aquest espai com a futur producte turístic i d'acord al que s'estableix al Pla d'Actuació per a la Promoció de la Ciutat.

Al llarg del mandat passat el grup municipal de CiU es va interessar reiteradament en l'arranjament i ampliació dels serveis del Parc Forestal. En aquell moment es va decidir encarregar un Pla Director a la Diputació de Barcelona. Donat que els treballs de la Diputació s'enrederien, CiU va insistir en la necessitat d'avançar en el Pla. La resposta va arribar a les acaballes del mandat 1999-2003 en forma d'un document molt ben treballat per part de la Diputació i amb la voluntat del Govern d'aquell moment de tirar-lo endavant.

Malgrat això l'aplicació del Pla no ha estat la que tots hauríem desitjat. Fins ara, les accions que ha desenvolupat l'Ajuntament, guiades per l'esmentat Pla, han estat de manteniment i reposició d'elements que l'integren.

Per tot això es proposa:

Primer.- El Govern municipal expressa el seu compromís de iniciar dins d'aquest any 2.005, el debat al voltant de la posta al dia del Pla Director del Parc Forestal de Mataró, definint-lo com a lloc d'esbarjo i de coneixement de la natura del nostre municipi i com a element susceptible de formar part de la promoció de la ciutat.

Segon.- Els avenços en aquest sentit es duran a terme en paral·lel amb l'Institut Municipal de Promoció Econòmica, en la mesura que la "Recuperació del projecte del Parc Forestal" afecta accions incloses en el Pla de Promoció de Ciutat. De tot plegat se'n donarà compte al Consell del Medi Ambient

Tercer.- Es redactaran l'any que ve els projectes dels accessos al Parc Forestal des de la ciutat, tan a peu com en vehicle. Aquesta acció s'inclourà en el Programa d'actuació municipal 2006.

Quart.- S'iniciarà l'execució de les obres de millora dels accessos abans de la finalització del mandat, sense detriment que s'acordin altres accions de millora del propi Parc."