Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull per 2a. vegada la Marató de donació de sang

Escoltar

Mataró acull per 2a. vegada la Marató de donació de sang

El Banc de Sang i Teixits promou diverses actuacions dirigides a fomentar les donacions de sang per aconseguir l'autosuficiència. Entre les activitats que es van iniciar l'abril del 2002 han estat la realització de campanyes itinerants de Maratons de Donació de Sang, que en el primer any es van fer en 12 poblacions catalanes. Enguany les maratons es previst es realitzin a 27 poblacions de tot Catalunya.

Conjuntament amb l'Ajuntament de Mataró, s'ha previst que el proper dimecres 13 de desembre de 2006, de 10h a 14h i de 16h a 22h, es puguin realitzar donacions de sang a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra (plaça d'Occitània, s/n). La Marató persegueix com a objectiu principal sensibilitzar sobre els greus problemes que s'originen quan manca sang i captar nous i noves donants.

La comissió organitzadora treballa per compaginar la donació de sang amb una jornada festiva. D'ençà bastant temps i, seguint experiències anteriors que han resultat molt positives, s'han mantingut contactes amb entitats, institucions, empreses i particulars per demanar el seu suport i col·laboració en la difusió i en la possibilitat de realitzar un seguit d'activitats lúdiques mentre duri l'esdeveniment. Posarem el màxim de facilitats (ampli desplegament de mitjans, flexibilitat horària, espai atractiu i cèntric, activitats, refrigeri apetitós, guarderia gratuïta, ambient agradable...) per donar l'oportunitat als ciutadans de fer aquest gest solidari. Cal recordar que per donar sang a la II Marató de Mataró només cal tenir més de 18 anys i pesar 50 kg o més, i no cal anar en dejú.

Igualment, s'està treballant amb l'objectiu de batre un rècord de participació, la qual cosa només es pot aconseguir amb la implicació de tota la societat de Mataró. S'espera obtenir xifres molt elevades i aconseguir novament les reserves necessàries per aportar al banc de sang, assegurant així el subministrament en els moments més necessaris.

El Banc de Sang organitza regularment crides per la recollida de sang a la ciutat: a l'agost, més de 200 persones van respondre a la darrera campanya extraordinària.

Únic banc de sang

El Banc de Sang i Teixits (BST) és actualment l'únic banc de sang de Catalunya, resultat d'unir tots els bancs del territori per fer front a l'increment dels requeriments tècnics i de seguretat. A més de promocionar la donació en les unitats mòbils, el BST és el responsable integral dels serveis de transfusió d'11 hospitals de la Xarxa Pública Catalana i d'assumir el compromís de ser el centre de referència en la resolució de consultes transfusionals per als serveis que en aquesta matèria tenen tots els hospitals i clíniques de Catalunya.

Objectius hemodonació

El Banc de Sang i Teixits subministra a tots els hospitals i clíniques de Catalunya els productes sanguinis que manquen per atendre les necessitats que poden sorgir en gairebé 15.000 llits hospitalaris.

L'objectiu de l'hemodonació és disposar dels productes sanguinis necessaris, 1000 cada dia, com a mínim, per donar assistència a tots els hospitals de Catalunya. A l'any 2005, es van obtenir un total de 218.755 donacions, i per al 2007 se'n preveuen uns 270.000.

El BST compta actualment amb 11 centres de donació propis en els hospitals de referència de les poblacions catalanes. L'any 2005 es van recollir 62.136 unitats de sang en els centres fixos, xifra que representa el 28 per cent del total.

Municipis amb Maratons

La flota d'equips mòbils realitza unes 80 campanyes a la setmana i periòdicament es realitzen diverses Maratons arreu de Catalunya, com és el cas de la que se celebrarà en aquesta població. Durant l'any 2005 es van dur a terme un total de 4163 sessions a la majoria de municipis, empreses i entitats socials catalanes. L'any 2005 es van recollir 156.619 unitats de sang en les campanyes amb unitat mòbil, xifra que representa un 71 per cent del total de donacions. També s'organitzen maratons per promoure la donació de sang des d'una gran flexibilitat horària i un important desplegament de serveis.

Diàriament, el Banc de Sang i Teixits distribueix 1000 productes sanguinis als hospitals públics i privats de Catalunya. L'any 2005 es van subministrar 325.381 productes sanguinis distribuïts de la forma següent: més de 28.000 unitats a plasma fresc, 3900 litres de plasma conservat, 200.000 concentrats d'hematies (CH) i més de 92.000 a concentrats de plaquetes (PQ).

Cada any, gràcies a la transfusió sanguínia, se salven moltes vides. Les donacions fan que els bancs de sang puguin obtenir els components necessaris (glòbuls vermells, plaquetes, plasma, etc) per al tractament de moltes malalties. La sang no es pot fabricar.

Qui pot donar sang

Es pot donar sang si es té entre els 18 i 65 anys

Si el pes corporal supera el 50 kg

Si no s'ha patit hepatitis després dels 12 anys

Per donar sang no fa falta anar dejú