Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els bombers de Mataró celebraran el 150è aniversari amb activitats esportives, culturals, formatives i de divulgació

Escoltar

Els bombers de Mataró celebraran el 150è aniversari amb activitats esportives, culturals, formatives i de divulgació

Una comissió organitzadora integrada per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament i el Consell de Seguretat i Prevenció de Mataró ha programat tot un seguit d'activitats que s'aniran celebrant al llarg de 2007 per celebrar els 150 anys de la creació del parc de bombers de Mataró. Activitats de caire esportiu, cultural, de formació tècnica per a bombers i altres professionals de les emergències i actes divulgatius junt als estrictament festius integren el programa.

També es preveu la inauguració del nou parc de bombers i el comiat de l'actual, ubicat al barri de Cerdanyola, així com la publicació d'un llibre que recollirà la història del cos de bombers de la ciutat, un dels més antics del país. La posada en marxa del servei de bombers a Mataró data del 1857, i va venir de la mà d'una companyia privada d'assegurances, la Mútua Mataronesa de Seguros contra Incendios.

Per tal de fer arribar al màxim nombre possible de persones i de manera continuada el programa i la crònica dels actes previstos s'ha creat un web que es posa en funcionament avui mateix.

Al març, el primer plat fort

La celebració arrencarà el proper dissabte 3 de març amb la inauguració de la II Setmana dels Bombers, que inclou 4 cites:

  • Els dies 3 i 4, la Torxa que presidirà els 8 dies d'aquesta convocatòria serà duta en una cursa ciclista per relleus des d'Igualada (que va ser seu de la I Setmana, celebrada l'any passat) fins a Mataró. El primer dia, el recorregut passarà per Capellades, Piera, Vallbona d'Anoia, Masquefa (l'Anoia), Martorell, Sant Andreu de la Barca (el Baix Llobregat), Castellbisbal i Rubí (el Vallès Occidental). A l'endemà, la flama partirà des de Rubí camí de Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet (el Vallès Occidental), Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Granollers, la Roca del Vallès (el Vallès Oriental), Argentona i, finalment, la capital del Maresme.
  • Dimecres 7 de març tindrà lloc a La Nova Aliança una Jornada Tècnica dedicada a les "Intervencions en túnels". La sessió comptarà, entre d'altres, amb les ponències del responsable del servei de bombers de l'Ajuntament de València, Julián Rodríguez, i de Remo Juglair, dels bombers d'Aosta (Itàlia), que aportaran les respectives experiències del treball que es va fer en els accidents del metro valencià i del túnel del Montblanc.
  • Divendres 9 de març es commemorarà la festivitat de Sant Joan de Déu, patró dels bombers. I es farà amb el lliurament de les Medalles als bombers de la Generalitat que porten 20, 25 i 35 anys en el servei. Un total de 237 bombers seran condecorats amb les Medalles, d'or, argent i bronze, que lliuraran el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura; l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau. L'acte tindrà lloc al teatre Foment Mataroní.
  • Finalment, el cap de setmana (dies 10 i 11), tindrà lloc el III Concurs d'Excarceració, una prova en què 16 equips competiran per fer el més acurat salvament de víctimes d'accidents de trànsit, a les quals hauran d'extreure de l'interior d'un vehicle suposadament estavellat. L'equip guanyador representarà els Bombers de la Generalitat en el Campionat d'Espanya que se celebrarà a Elx (Alacant) entre el 9 i l'11 de maig.

Altres activitats

El primer semestre de l'any, junt amb la inauguració del nou parc de bombers que s'ha aixecat a la Via Sèrgia, acabarà amb una nova jornada tècnica, en aquest cas dedicada a la seguretat i la protecció contra incendis forestals en urbanitzacions, i amb un simulacre de foc al bosc.

Juliol serà el moment per a un torneig de volei a la platja de la ciutat i per a una tercera jornada tècnica; aquesta serà dedicada a les polítiques de seguretat. Setembre té una agenda plena d'actes previstos. En primer lloc, es celebrarà la 'Pulaskinada", competició esportiva per a bombers que consta de 3 proves que pretenen posar a prova la destresa en l'ús de la 'pulaski', eina utilitzada en les maniobres indirectes d'extinció del foc forestal.

També al setembre, el Parc Central serà l'escenari d'un altre concurs esportiu per a bombers; el 'Muster', competició per equips que consta de 2 parts: una cursa de carros que culmina en el tir a diana amb un raig d'aigua, i una prova en què els equips han d'aconseguir omplir en el menor temps possible un gran barril que hi ha dalt d'una tarima, havent de recollir l'aigua per omplir-lo de dins d'un altre barril situat a terra. Coincidint amb aquesta prova esportiva, s'ha programat una rua amb la 'Genoveva', un antic vehicle de primers de segle XX del Cos de Bombers de Barcelona.

Al setembre també es farà una altra jornada tècnica, dedicada aquesta a les recerques. A l'octubre n'hi haurà una altra, pensada per analitzar els consells d'autoprotecció que les Administracions fan arribar a la població. Al novembre, dues proves esportives més: una cursa d'orientació i un cross. En aquella alçada de l'any es farà la projecció d'un curtmetratge sobre l'any de celebracions dels bombers. Finalment, al desembre s'inaugurarà a la Sala d'Exposicions de Caixa Laietana una mostra fotogràfica sobre la feina dels bombers, que es podrà visitar fins a gener.

En aquest segon semestre de l'any també tindrà lloc la presentació del llibre sobre la història dels bombers de la ciutat, que està preparant Jordi Buscà, qui havia estat sots-cap dels bombers voluntaris de Mataró entre 1960 i 1966 i, posteriorment, enginyer municipal.