Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró promou la utilització de fusta amb certificat de gestió forestal sostenible

Escoltar

Mataró promou la utilització de fusta amb certificat de gestió forestal sostenible

L'Ajuntament, en el marc dels objectius de l'Agenda 21, vol promoure l'adquisició de fusta certificada per a la seva utilització en les obres municipals, en el mobiliari urbà, en parcs i jardins i en oficines. Aquesta iniciativa per contribuir al desenvolupament sostenible es va presentar en la Comissió Municipal Informativa de Serveis Territorials del 4 de març i es va aprovar en el Ple d'ahir amb el vot afirmatiu de tots els grups municipals.

L'Ajuntament ha iniciat aquesta pràctica però la voluntat actual és estendre la compra de fusta certificada a tota l'administració municipal, aplicant directrius comunes. Per aquest motiu, l'acord del Ple vol promoure la compra de productes forestals amb una clara certificació de procedència i que ofereixin garanties de protecció del medi ambient i compliment de les normes internacionals de treball i dels drets humans.

En l'adquisició de fusta en les compres i contractacions públiques, s'establirà un ordre de preferència de certificacions i documents acreditatius per complir els requisits més exigents que, segons els casos, poden ser: protecció de la biodiversitat, inclosa la conservació dels boscos primaris i/o d'interès per a la conservació; la gestió forestal a llarg termini; la cadena de custòdia que garanteixi que els productes finals s'hagin elaborat amb fusta certificada; el reconeixement dels drets dels pobles indígenes i la seva manera de viure; la millora de les condicions laborals i socials dels treballadors i de les comunitats locals i la participació i el consens amb les organitzacions no governamentals.

Actualment hi ha diverses certificacions de fusta i de productes derivats que són expedides per una tercera part independent: el segell Forest Stewardship Council (FSC), la Certificació Forestal Paneuropea (PEFC),l'Àngel Blau o el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental (DGQA), entre d'altres.

L'acord del Ple es comunicarà a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, impulsada per la Diputació de Barcelona, a la World Wildlife Fund/Asociación para la defensa de los animals (WWF/Adena) i a Greenpeace.