Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una resolució sobre la commemoració del Dia de l’alliberament lèsbic, gai, bisexual i transsexual

Escoltar

El Ple aprova una resolució sobre la commemoració del Dia de l’alliberament lèsbic, gai, bisexual i transsexual

El Ple d’ahir va aprovar la proposta de resolució sobre la commemoració del 28 de juny, Dia de l’alliberament lèsbic, gai, bisexual i transsexual (LGBT), presentada pels grups municipals d’ICV-EUiA, PSC, ERC i la CUP. La proposta es va aprovar amb els vots a favor dels grups municipals del PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i la CUP i el vot contrari del PPC.


 

La proposta íntegra és la següent:

 

“El proper 28 de juny se celebra, un any més, el Dia de l’alliberament lèsbic, gai, bisexual i transsexual (LGBT). Aquest dia es commemoren els fets del 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGBT va sortir al carrer per demanar la plena igualtat jurídica i social, després d’una batuda de la policia en un bar d’ambient gai, on va morir un jove porto-riqueny.

 

La situació de l'homofòbia al món continua sent esfereïdora. En un gran nombre de països del món, els drets civils fonamentals definits per la "Declaració Universal dels Drets Humans" no són respectats.

 

L'any 2009, set països (Aràbia Saudita, Iran, Iemen, Sudan, Mauritània i regions de Somàlia i Nigèria) estableixen la pena de mort per a les persones que mantenen relacions sexuals amb altres del seu mateix sexe; en d'altres 72 països aquestes relacions poden comportar penes de presó.

 

Al nostre país els últims anys s’ha reconegut el dret al matrimoni entre persones del mateix sexe i el dret a l’adopció com a reivindicacions històriques del col·lectiu. A més la unió de les lluites de gais i lesbianes amb la de les i dels transsexuals també ha fet avançar en aquest sentit, i recentment s’ha pogut aprovar la llei d’identitat de gènere.

 

Però els canvis legislatius no ho són tot. És cert que els drets per poder exercir-los amb plenitud s’han de reconèixer per llei però també cal canviar les condicions econòmiques, socials i també de l’entorn cultural per tal que esdevinguin reals. La discriminació del col·lectiu LGBT continua sent una realitat. Els avenços en la normalització social, cultural i laboral són desiguals també arreu del territori i segons els sectors socials. En general, encara no es veu amb normalitat veure mostres d’afecte entre dues persones del mateix sexe en els carrers i/o places dels nostres pobles i ciutats.

 

Hem avançat en la igualtat formal i ara cal treballar per a la igualtat real. Cal anar més enllà de les lleis i impulsar accions transversals des del sistema educatiu, els mitjans de comunicació, les administracions i la societat civil per seguir avançant cap a una societat inclusiva que accepti la diferència.

 

Per tot el que s’ha exposat, els grups municipals d’ICV-EUiA, PSC, ERC i CUP proposen l’adopció dels següents acords:

 

PRIMER.- Sol·licitar al nou Parlament Europeu que avanci per a la no discriminació Els drets guanyats en alguns països de la UE com el del matrimoni entre persones del mateix sexe no són reconeguts en d'altres països de la pròpia UE. Aquesta clara transgressió dels drets de ciutadania europea propicia casos tan surrealistes com que un matrimoni constituït per dos homes o per dues dones legalment casats o casades, per exemple a l’Estat espanyol, perden tots els seus drets com a parella si decideixen fixar la seva residència en un tercer país de la Unió Europea que no reconegui la unió de persones del mateix sexe, on, per contra, mantindran els drets de ciutadania, laborals, etc.

 

SEGON.- La política exterior i de cooperació de la Unió Europea ha de ser una eina eficaç per fer avançar tots els països en les polítiques d’igualtat i contra la discriminació per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere.

 

TERCER.- Tot seguint la màxima de pensar en global i actuar localment ens comprometem a vetllar perquè l’Ajuntament, fent un treball transversal entre totes les regidories, sigui una institució exemplar en la sensibilització, la visualització i no discriminació de les persones homosexuals i transsexuals”.