Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Oficina Social d’Atenció Integral atén 1.732 famílies els 4 primers mesos de funcionament

Escoltar

L’Oficina Social d’Atenció Integral atén 1.732 famílies els 4 primers mesos de funcionament

S’ha traslladat als nous espais habilitats al carrer de les Tres Roques, 21

L’Oficina Social d’Atenció Integral (OSAI) ha atès 1.732 famílies des de la seva posada en funcionament, el 20 de maig, i fins al 30 de setembre. En concret, l’OSAI ha realitzat en aquest temps 4.782 atencions socials corresponents a 2.864 persones diferents. El servei atén un promig de 120 persones al dia.

 

L’Ajuntament va posar en marxa l’OSAI com una de les 19 mesures addicionals que va presentar al març per combatre la situació de crisi, i que se sumaven a les accions que ja havien estat incorporades al pressupost municipal en el moment de la seva aprovació. L’OSAI va ser creada per atendre el gran increment de demanda que els serveis socials municipals van començar a registrar el darrer trimestre de 2008. Aquest increment va provocar que, fruit de la situació econòmica del moment, durant el primer trimestre de 2009 la llista d’espera arribés a 1.000 famílies que necessitaven ser ateses pels serveis socials.

 

L’objectiu de l’OSAI és atendre de manera immediata i àgil als ciutadans que s’adrecen als serveis socials de l’Ajuntament, determinant la urgència de la intervenció social i proporcionant assessorament i ajuda en la tramitació dels instruments de cobertura social, principalment a l’hora de garantir les necessitats bàsiques i el manteniment de l’habitatge.

 

 

Perfil d’usuari

 

Segons el perfil d’usuari de l’oficina, ha augmentat el percentatge d’homes que reclamen una atenció social per part de l’Ajuntament. En anys anteriors, un 65% dels usuaris eren dones, mentre que ara ho és un 54,8% respecte al 45,2% d’homes. L’increment de l’atur dels homes condiciona aquesta dada. Un 78% dels usuaris tenen entre 18 i 44 anys, i un 48% es troba en situació d’atur sense subsidi.

 

Entre les gestions més habituals realitzades per l’oficina es troba informar sobre el Programa de Renda Mínima d’Inserció, sobre prestacions d’atur, i tramitar ajuts a l’habitatge o econòmics per cobrir necessitats bàsiques.

 

L’OSAI compta amb 13 professionals entre treballadores socials, informadores socials, auxiliar administratiu i tècnica especialista en estrangeria. L’horari d’atenció al públic és continu de dilluns a divendres de 9.00 a 19.00 hores.

 

L’oficina va començar a funcionar de manera provisional a l’edifici del Centre de Formació Permanent Tres Roques, amb entrada des de la plaça del Canigó. Des de finals de setembre, però, l’OSAI es troba situada als nous espais que ha habilitat l’Ajuntament a la planta baixa del mateix edifici però entrant des del carrer de les Tres Roques (al número 21).

 

 

Les noves dependències

 

L’Ajuntament ha adequat les dependències que ara ocupa l’OSAI amb els ajuts del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL). Les obres van començar el passat maig i han consistit en adequar la planta baixa de l’edifici per destinar-la a usos administratius i de gestió.

 

L’espai té entrada directa des del carrer de les Tres Roques, tot i que també està connectat amb la resta de l’edifici a través d’escales i ascensor. La superfície total construïda de la planta baixa és de 329,75 m². S’ha compartimentat l’espai en dues sales de treball i quatre despatxos d’atenció personalitzada, amb un control d’accés a l’entrada principal. També s’han construït dos lavabos adaptats i s’ha habilitat un magatzem amb accés des de l’exterior.

 

L’empresa Dentell, SL ha executat les obres per encàrrec municipal i amb un pressupost d’adjudicació de 257.370 € (IVA inclòs). La inversió final ha estat de 299.959,03 €.