Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament destina més de 3,5 milions d’euros el 2016 en fomentar la contractació de persones aturades

Escoltar

L’Ajuntament destina més de 3,5 milions d’euros el 2016 en fomentar la contractació de persones aturades

Les actuacions previstes beneficiaran a 391 personesEl regidor d’Educació i Treball, Miquel Àngel Vadell, ha explicat avui les mesures i les actuacions del Govern per fomentar la contractació de persones en situació d’atur durant aquest 2016. El pla compta amb un pressupost de més de 3,5 milions d’euros que facilitarà la contractació de 391 persones, a més de les polítiques actives que porta a terme el Servei d’Ocupació de Mataró (SOM) que atén cada any més de 8.000 persones.


 

El Pla de xoc contra l’atur és una acció que forma part del Programa d’Actuació Municipal 2016 (PAM) i una prioritat del Govern municipal, a més s’emmarca en el projecte estratègic de ciutat 2022.

 

Mataró compta amb una taxa d’atur que se situa per sobre de la província de Barcelona i de Catalunya, tot i que la tendència en l’evolució de la taxa està sent positiva en els darrers mesos i ja s’ha baixat del 20 %, en el mes de maig era del 18,42 %, hi ha un gran nombre de persones que tenen moltes dificultats a l’hora de trobar una feina i necessiten del suport de l’Ajuntament. A Mataró el perfil característic de l’aturat és de persones grans amb baixa formació i en situació d’atur de llarga durada.

 

 

Mesures per fomentar l'ocupació 

 

En aquest context, l’Ajuntament durant aquest 2016 ha posat en marxa diferents mesures per fomentar l’ocupació directa amb l’objectiu de reduir la taxa d’atur, afavorint la inserció laboral de les persones en situació d’atur.

 

Les actuacions que s’han concretat i que formen part del Pla de xoc per fomentar la contractació s’adrecen tant a les persones com a les empreses. Per una banda, hi ha els plans d’ocupació adreçats a persones en situació d’atur, amb especial incidència en aquelles persones pertanyents a col·lectiusen risc d’exclusió sociolaboral i als joves, i per l’altra, ajuts a les empreses i entitats per a la contractació d’aquestes persones.

 

El pressupost total de les actuacions puja a 3.567.386 € dels quals 2.505.972 € procedeixen de subvencions del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i de la Diputació de Barcelona i 1.061.414 € és aportació directa de l’Ajuntament, en concepte bàsicament de personal. Aquestes actuacions comportaran la contractació directa de 391 persones.

 

. Plans d’ocupació: l’Ajuntament preveu poder posar en marxa noves edicions de plans d’ocupació abans que finalitzi l’any i que comportarien la contractació de 205 persones en atur,que gaudirien d’un contracte durant 6 mesos. La distribució d’aquests plans és la següent:

 

- 65 seran majors de 45 anys que no cobrin cap prestació ni subsidi

- 30 persones beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció

- 20 pertanyents a col·lectius en risc d’exclusió sociolaboral dels barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola

- 52 persones d’un pla d’ocupació extraordinari en el que les persones en risc d’exclusió sòciolaboral seran prioritzades

- 8 persones que seran contractades gràcies a una subvenció de l’Ajuntament per a entitats sense afany de lucre que presten atenció social a la ciutat

- 30 joves titulats que seran contractats en pràctiques

 

. Pla d’ocupació jove: adreçats a joves d’entre 16 i 30 anys. L’objectiu és que fins a 96 joves en atur es reincorporin al mercat laboral gràcies a les bonificacions per a la seva contractació que rebran les empreses.

 

. Ajuts a la contractació a empreses, autònoms o entitats: aquests ajuts es destinaran a empreses, autònoms o entitats que contractin a persones aturades i subvencionaran una part del cost del seu salari amb l’objectiu de fomentar la inserció laboral d’aquestes persones en el mercat laboral ordinari. Se subvencionarà com a màxim 500 € mensuals fins a 30 contractes d’un mínim de 6 mesos.

 

. Projectes de promoció de la indústria (Insertext I i Insertext II): l’objectiu és promoure l’ocupació en el sector de la indústria tèxtil a la comarca del Maresme a partir de la formació de persones aturades provinents d’aquest sector, responent a les necessitats de les empreses del ram i incentivant la contractació d’aquest col·lectiu subvencionant part del cost de la seva contractació en empreses del sector. Es preveu que 60 persones trobin feina gràcies a la subvenció de la seva contractació.

 

 

Servei d'Ocupació de Mataró (SOM)

 

A més d’aquestes mesures i actuacions que possibiliten la inserció laboral a diferents col·lectius per un temps determinat, l’Ajuntament ofereix a través del Servei d’Ocupació de Mataró (SOM) diferents recursos ocupacionals d’orientació, formació i intermediació laboral a la ciutadania i a les empreses.

 

El compromís d’aquest 2016 és atendre més de 8.000 persones i impartir més de 8.500 hores de formació en cursos de formació ocupacional i contínua organitzats pel SOM.

 

També es preveu que un mínim de 350 persones realitzin pràctiques en empreses i 600 persones passin per les aules com a alumnes de cursos de formació organitzat pel SOM.