Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró signa un conveni amb la Generalitat per ratificar mesures contra la pobresa energètica en el subministrament d’aigua

Escoltar

Mataró signa un conveni amb la Generalitat per ratificar mesures contra la pobresa energètica en el subministrament d’aigua


El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en representació de l’Agència Catalana de Consum (ACC), i l’alcalde de Mataró, David Bote, en representació d’Aigües de Mataró, SA, han signat aquest matí un conveni per aplicar mesures per fer front a les necessitats de les famílies en situació de pobresa energètica.

 


L’acord s’ha signat a la seu del Departament d’Empresa i Coneixement a Barcelona. A l’acte també ha assistit la regidora de Benestar Social, Convivència i Política Social d’Habitatge, Isabel Martínez.Aigües de Mataró se suma a les 17 empreses que ja han subscrit el conveni amb la Generalitat que són les següents: Agbar; Sorea; Anaigua; Comaigua; Gestaigua; Aigües de Sant Pere de Ribes; Aigua de Rigat; Aigües SVH; Aigües de Palamós; Aigües de Sabadell; Cassa, Aigües i Depuració; Aigües del Prat; Ematsa, Mina pública d’aigües de Terrassa, Aigües de Manresa i Gestió Integral d’Aigües de Catalunya.Mataró ja disposa d’un fons social gestionat per l’empresa d’aigües amb un import anual de 65.000 euros per atendre el pagament del rebut de l’aigua de les famílies en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social. Des de 2012 i fins a finals de setembre hi ha hagut 2.149 beneficiaris d’aquest fons, per un import de 217.759 €. A més, Aigües de Mataró disposa d’una Tarifa Social a la qual estan acollits 534 abonats.
El conveni recull mecanismes per evitar el tall de subministrament d’aigua potable a les persones amb situació de vulnerabilitat, a les que estan en tràmit de sol·licitud o assignació d’algun ajut o renda mínima i de les qualificades amb vulnerabilitat residencial. En aquests moments, Aigües de Mataró manté el subministrament malgrat impagament a 129 abonats identificats com a vulnerables, fent-se càrrec d’un deute acumulat de 14.501,95 €.Així mateix, AMSA flexibilitza el pagament de les factures de subministrament d’aigua atorgant ajornaments o el pagament a terminis de manera individualitzada a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica o d’exclusió residencial. Durant el 2015 es van aplicar 174 ajornaments i/o fraccionaments per un import de 38.236,08 €.Per la seva part, l’Agència Catalana de Consum es compromet a donar suport, assessorament i la col·laboració necessària a Aigües de Mataró per complir la legislació vigent en matèria de consum i, especialment, pel que fa a la normativa de pobresa energètica.D’acord amb aquest conveni, l’empresa també informarà anualment l’Agència Catalana del Consum (ACC) de quin ha estat l’abast de les mesures que hagi posat en marxa. Això permetrà que la Generalitat pugui, a més de garantir el compliment de la llei, incrementar i sistematitzar tota la informació per tal d’avaluar l’evolució de la pobresa energètica i elaborar les polítiques més adequades en cada moment. Amb la signatura d’aquest conveni, la Generalitat prossegueix amb el desplegament de la Llei 24/2015.