Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró tanca unes Santes diferents que s’han adaptat a la pandèmia amb nous escenaris i formats

Escoltar

Mataró tanca unes Santes diferents que s’han adaptat a la pandèmia amb nous escenaris i formats

L’Ajuntament agraeix el comportament cívic majoritari de les persones que han assistit als actes programats, així com la implicació i esforç fet per les colles amb l’objectiu de fer arribar la Festa Major al màxim nombre possible de ciutadania.

Espectacle Únic, sons, balls i emocions. Foto: Albert Canalejo
Espectacle Únic, sons, balls i emocions. Foto: Albert Canalejo

La Festa Major de Les Santes es va tancar ahir amb la Tronada de fi de festa. Han estat unes Santes diferents, condicionades per les restriccions i les mesures de seguretat davant la situació de pandèmia que, d’altra banda, han propiciat reinventar formats i acostar els actes a nous escenaris per arribar al màxim de ciutadania.

Cal destacar el comportament cívic i el compliment majoritari de les mesures de seguretat establertes per part del públic assistent, que determinaven estar assegut, amb mascareta i distanciament social per tal de gaudir d’una festa segura.

La programació s’ha desenvolupat amb normalitat i ha tingut una bona rebuda del públic, especialment les activitats de cultura popular i familiar. S’han venut prop de 39.000 entrades en total (les activitats van sortir totes a la venda al preu simbòlic d’un euro). En xifres globals, es calcula que s’ha cobert aproximadament un 50 % de l’aforament disponible, tenint en compte que calia preservar una separació entre bombolles i per tant en els diferents espectacles s’havien de deixar cadires buides i es reduïen els aforaments.

Pel que fa als concerts i espectacles familiars, la diversificació d’espais, d’estils i de propostes per traslladar la festa arreu de la ciutat ha estat ben valorada. Destaquen concerts com el de GospelSons amb 1.131 entrades; El Último Tributo, amb 1.293 entrades, o la Principal de la Bisbal amb 892 entrades i els Ai, Ai, Ai o Ginestà amb més de 700 entrades. També els espectacles com Amb P de pallasso amb 859 entrades; la Baldufa amb 864 o Marcel Gros i el poètic Perceptions amb més de 700. Tots ells han tingut lloc en escenaris poc habituals, com els patis de les escoles Josep Montserrat, Marta Mata, Rocafonda o Torre Llauder; i altres més habituals com el Parc Central, el Port o els Jardins de l’Escorxador.

La cultura popular ha estat la peça central de la proposta de Festa Major, també adaptada i cercant fórmules per acostar-la a la ciutadania: l’Operació Gegantada (2.630 entrades), el Fot-li foc (2.607), la Mostra de balls de gegants (5.767) i, especialment l’ Únic, sons, balls i emocions (7.391) han tingut una molt bona acollida i han penjat el cartell de tot venut.

Únic, sons, balls i emocions ha estat la proposta per recuperar els elements més destacats de la festa, amb el respecte a les figures i les tradicions dels actes i amb la reinterpretació que el músic Llibert Fortuny, director artístic de l’espectacle, els ha donat. L’espectacle, que interpel·lava als sentiments més arrelats a Les Santes, ha tingut una gran acollida. A més, de la participació d’en Llibert Fortuny, s’ha comptat amb la col·laboració privilegiada dels músics Gary Willis i Gergo Borlai.

Cal fer menció especial a la implicació i esforç de les colles institucionals, l’Agrupació Musical del Maresme, les colles de diables i altres entitats per la seva participació en els múltiples passis dels actes, organitzats per arribar al màxim públic possible.

A destacar també la novetat del Castell de Focs del dia 27, tradicionalment un dels actes més multitudinaris de Les Santes, que enguany s’han disparat des de 4 punts diferents de la ciutat, acostant, de nou, la festa a tota la ciutat i evitant aglomeracions.

Per la seva part, Les Santes Esportives van programar aquest 2021 una vintena d’activitats d’entitats, clubs i associacions. L’empitjorament de les dades epidemiològiques va obligar a suspendre la 42a Cursa Popular, que s’havia de celebrar el 28 de juliol, i quatre de les activitats previstes.


Unes Santes sense incidents

Les Santes s’han celebrat sense incidents, amb uns actes que s’han pogut desenvolupar amb normalitat des de la vessant de seguretat, sense aglomeracions de persones i finalitzats dins l’horari restringit pel toc de queda. Només es va detectar un petit intent de Desvetllament bellugós que va ser dissolt sense més incidents.

Durant Les Santes, la Policia Local ha realitzat controls preventius als actes públics, de prevenció i control de la pandèmia, mobilitat urbana, alcoholèmia i drogues. No s’han donat casos de botellot en cap punt de la ciutat, ni tampoc aglomeracions a la zona d’oci nocturn.


Atenció als “Punts Lila”

Del 24 al 29 de juliol hi hagut dos punts informatius de la campanya “De festa, respecta”, coneguts com a “Punts Lila”, situats a la platja del Varador, a l’entrada del braç del Port, i al Parc Central, al Camí de la Geganta amb l’avinguda del Corregiment. El seu horari ha estat de 22 a 1 h.

La campanya té la finalitat d’evitar i sensibilitzar envers les agressions sexuals, sexistes i LGTBIfòbiques. Amb els lemes “No és No” i “No callem” s’apel·la a la ciutadania a rebutjar qualsevol tipus d’agressions, tant si se n’és víctima com testimoni. Enguany, les persones que s’hi han acostat ho han fet bàsicament per rebre informació i resoldre dubtes. No s’ha hagut d’atendre cap agressió ni ha calgut fer cap derivació al CIRD.