Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró torna a acollir la sortida de la Regata Menorca Reserva de la Biosfera 2021

Escoltar

Mataró torna a acollir la sortida de la Regata Menorca Reserva de la Biosfera 2021

La regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno; la regidora d'Esports, Beatriz Delgado i l’organitzador de la VIII Regata Menorca Reserva de la Biosfera, Josep Maria Ferrer, i la gerent del Port, Margarita Díez han presentat aquest migdia la nova edició d'aquesta prova. Menorca és la Reserva de la Biosfera Marina de la Mediterrània més gran, després que la UNESCO n’hagi aprovat l’ampliació, i enguany es promourà una nàutica esportiva i turística basada en la sostenibilitat i respectuosa amb el seu entorn.

D'esquerra a dreta: Margarita Díez, Núria Moreno, Bea Delgado i  Josep Maria Ferrer. Foto: Ajuntament de Mataró.
D'esquerra a dreta: Margarita Díez, Núria Moreno, Bea Delgado i Josep Maria Ferrer. Foto: Ajuntament de Mataró.

Aquesta regata va néixer per commemorar el 20è aniversari de la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO. La intenció va ser unir un port de Catalunya - en aquest cas el de Mataró - amb un port de Menorca. Els dos punts havien de tenir tradició marinera, ser atractius pels navegants, tenir vocació turística i disposar de línies de protecció del medi ambient. L’any 2019 la UNESCO va aprovar l’ampliació de la Reserva, que ha passat de 70.000 hectàrees a 500.000 i s’ha convertit en la més gran Reserva de la Biosfera Marina de la Mediterrània. Amb motiu d’aquesta ampliació, l’organització de la regata va acordar amb l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca per promoure i impulsar una nàutica esportiva i turística basada en la sostenibilitat i respectuosa amb el seu entorn.

La participació de Mataró en aquesta regata s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament d’impulsar el mar com a element estratègic i un dels eixos centrals de desenvolupament econòmic de Mataró. Dins de les actuacions essencials del Mataró 2022, s’està desenvolupant el pla estratègic del Front Marítim “Mar en Valor”, un pla integral per posar en valor el  front marítim, que planteja tres estratègies: la promoció de la cultura nàutica, l’obertura de Mataró al mar i el foment de l’economia blava. Una de les línies d’acció és el turisme i el comerç, amb els esdeveniments nàutics com una oportunitat per posicionar Mataró en el mapa del turisme nàutic i de les competicions d’esports nàutics.

 Patrocinada pel Consell Insular de Menorca, la VIII Regata Menorca Reserva de la Biosfera –Mataró > Fornells compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró, l’Ajuntament d’Es Mercadal, Ports de les Illes Balears, Port de Mataró, Club Vela Mataró i Club Nàutic Fornells, entre d’altres.

 

116 milles de travessa

La distància entre Mataró i Fornells és de 116 milles nàutiques. La regata té previst de salpar de Mataró divendres a les 15.30 h, tot i que si a l’hora de la sortida les condicions meteorològiques són especialment adverses, la competició s’ajornarà fins que les condicions millorin. Un cop s’arribi al destí i s’hagin ocupat els amarradors dels pantalans s’haurà d’amarrar amb boies ecològiques per no malmetre les praderies de posidònia que també hi ha a la costa menorquina.

La flota la conformaran vaixells de totes les eslores i models. A l’edició d’enguany es preveu que hi hagi una participació d’uns 16 vaixells amb un nivell competitiu alt com és el cas del DK 46, Hydra, el Grand Soleil 45, Lazy Dog, el X-442 Magí o el X-41, Godspeed. També cal ressaltar la participació del Yey Omo Eja, un Oyster 48 Lightwave que amb 15 m d’eslora és el més gran de la flota, o el Foraster, un Sun Odyssey32i del Club Marítim de Maó que després de set edicions de la regata serà el primer vaixell menorquí en participar.

A l’anterior edició, l’any 2019, va guanyar la Barrera de la Biosfera (la General) el Frescachón, el vaixell del madrileny Pablo Sánchez que el té amarrat a Port de Mataró.

 

VII Regata Port de Fornells

Un cop a Menorca, diumenge 6 de juny se celebrarà la VII Regata Port de Fornells, a l’interior d’aquest port natural i va inclosa a la inscripció de la regata d'altura.

Les dues regates tindran classificacions i trofeus independents, i el resultat d’aquesta prova no tindrà cap efecte en les classificacions de la regata d’altura.