Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró participa en la XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

Escoltar

Mataró participa en la XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

Per aquesta edició, la de primavera, Mataró compta amb dos defensors dels drets humans: Mike Anane activista mediambiental especialitzat en deixalles electròniques i Yurany Cuellar defensora dels drets de les dones rurals i camperoles. L’acte obert a tota la ciutadania és la conferència “Els residus tecnològics i la defensa del planeta” a càrrec de Mike Anane que es farà el 27 d’abril a les 18.30 h a l’Espai Gatassa.

Mike Anane parlarà a l'Espai Gatassa sobre els residus tecnològics.
Mike Anane parlarà a l'Espai Gatassa sobre els residus tecnològics.

La XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans constarà de dues gires: la gira de primavera, entre el 25 d’abril i el 4 de maig, i la gira de tardor, entre el 3 i l’11 d’octubre. En aquestes dates, diverses persones defensores dels drets humans estaran a diferents ciutats de Catalunya, entre elles Mataró, per fer activitats de sensibilització i d’incidència política i social. En aquesta edició ens hem centrat en les lluites per la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades. 

A Mataró comptarem amb:

Mike Anane, Ghana

Mike Anane és periodista i activista mediambiental guardonat amb l’United Nations Environment Programme Global 500 of Honour. Durant més de 20 anys, Anane ha documentat i investigat l’enviament il·legal d’escombraries electròniques des dels països del Nord global a Ghana.

A Accra, impacten les imatges de nens i nenes menors d’edat entre muntanyes de deixalles electròniques mentre inhalen el fum negre provinent de la crema de material per obtenir metalls com el coure. És una forma de vida que explica la pobresa latent a Àfrica. En el cas de Ghana, la falta d’oportunitats afecta tot el país, però sobretot la regió nord, on el canvi climàtic fa estralls i obliga famílies senceres a moure’s als centres econòmics del país.

Per denunciar aquesta situació, per demostrar la doble moralitat d’Occident, Mike Anane ha estat amenaçat


Yurany Cuellar, Colòmbia

Yurany Cuellar és una activista colombiana que treballa per la defensa dels drets de les dones rurals i camperoles. Des de fa anys, el seu compromís es vehicula a través de l’Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra (ACVC), una organització que aglutina més d’un centenar de Juntes d’Acció Comunal i altres agrupacions comunitàries de diversos municipis de la regió del Magdalena Medio.

La tasca de l’ACVC, que arrenca a mitjans dels anys 90, s’emmarca en la defensa integral dels drets humans, i promou la lluita per l’accés a la terra i la dignificació de la vida camperola. A més, des de l’ACVC s’impulsen projectes productius i de seguretat alimentària, de desenvolupament regional i de foment dels processos organitzatius camperols.

El 26 i 27 d’abril estudiants de diferents instituts de la ciutat podran escoltar aquests dos defensors dels drets humans i l’acte obert a tota la ciutadania és el 27 d’abril, a les 18.30 h, a l’Espai Gatassa. Es tracta de la conferència “Els residus tecnològics i la defensa del planeta” a càrrec de Mike Anane.

Publicat a