Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El festival 2Terços es consolida en unir arts, territori i paisatge de Mataró

Escoltar

El festival 2Terços es consolida en unir arts, territori i paisatge de Mataró

Organitzat per l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, el festival arriba a la tercera edició oferint 18 activitats de diferents disciplines artístiques, música, teatre, dansa, passejades, una exposició, cinema, taules rodones, concerts vermut, entra d’altres, del 14 al 29 d’octubre. Aquesta edició va dedicada a les dones i la pagesia.

La presentació s'ha fet  a la plaça Gran on hi ha parades amb productes collits a Mataró.
La presentació s'ha fet a la plaça Gran on hi ha parades amb productes collits a Mataró.

El festival 2 Terços va néixer l’any 2021 per reivindicar els conreus i boscos, el patrimoni agrícola, forestal i cultural de l’espai agrari de la ciutat, que comprèn dos terços de la superfície urbana. Aquesta tercera edició es vol consolidar en l’objectiu de potenciar el vincle entre la ciutat i el seu entorn agrari, promoure’n la història, la cura, la sostenibilitat i els projectes agrícoles i culturals diversos que hi tenen cabuda, gaudint d’un paisatge que és patrimoni.

La programació tindrà lloc a set masies de l’espai agrari de les Cinc Sènies, Mata i Valldeix i també a la Biblioteca Antoni Comas, als Jardins de l’Escorxador i al Port. En els espectacles que es fan a les masies, en alguns casos, abans de començar les activitats una personalitat intervindrà per parlar de temes relacionats amb el territori i el món agrari. En aquesta edició hi intervindran el periodista Espartac Peran, el cuiner Raül Balam, l’escriptora Laia de Ahumada, Vanesa Freixa, fundadora de l’escola de pastores i pastors de Catalunya, i Núria Quadrada, pedagoga de la dansa catalana, amb un fort vincle amb l’espai agrari de Mataró.

Durant els tres caps de setmana que dura el festival s’han programat concerts com el de   la ONC Jazz Trio & Lola Peñaranda, Aluca i els Solistes de la costa, l’espectacle familiar Miranius de la companyia De_Paper, una sortida per descobrir l’espai agrari de Mataró, una exposició sobre dones pageses a càrrec de la fotògrafa mataronina Clara Ballesta, entre d’altres.

Cal destacar la producció que fa enguany el festival, “Dones pageses, dones dempeus!”, un espectacle multidisciplinari amb música (Magalí Sare), dansa (Roger Cusidó i Lali Mateu), il·lustració en directe (Carla Aledo) i la interpretació de monòlegs a càrrec de dones que provenen de l’Aula de Teatre i Dansa de Mataró, Sala Cabanyes i l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix. A partir del llibre de Laia de Ahumada, “Entre dos mans. Dones pageses, dones dempeus!” que conté entrevistes a dones pageses, es vol reivindicar que les dones, tants anys invisibilitzades, puguin ser el seu futur.

El M|A|C i l’Aula de Teatre de l’Ajuntament de Mataró participaran en el festival.

L’Aula de Teatre, juntament amb el col·lectiu mataroní DansInvitro, oferirà un espectacle per donar a conèixer la Carta Alimentària de Mataró, i alumnes de l’escola mataronina presentaran l’espectacle teatral “Dansa d’agost”.

El M|A|C col·labora amb el festival amb dues instal·lacions: d’una banda, ‘'exposició de fotografies de Clara Ballesta "Les dones al camp", produïda conjuntament amb el festival (que es podrà veure a l’Hort d’en Dídac). De l'altra, la instal·lació de la peça “Demiürg” del col·lectiu CODA (20-22 d’octubre a Can Pera, a les Cinc Sènies), en col·laboració amb la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals.

Al Festival 2Terços es podrà veure l’estrena de “Sota Terra”, de Moon Ribas i Quim Girón. Aquests són els artistes catalans escollits per crear la peça escènica del projecte europeu Stronger Peripheries, del qual forma part l'Ajuntament de Mataró a través de la Xarxa Transversal. L’espectacle, que es pregunta quina relació tenim els éssers humans amb el “sota terra”, és una experiència a l’aire lliure, de nit, on el públic es convertirà en un explorador cíborg, equipat amb frontals i polseres cibernètiques. Per dur a terme aquesta creació, Ribas i Girón s'han entrevistat i documentat a través de la comunitat d'espeleòlegs, enterramorts, geòlegs, arqueòlegs, i miners de Mataró i Càller (Sardenya).

El festival compta amb el patrocini de BOBO CHOSES i la col·laboració d’Ata Alella, La Sal del Varador, Aigües de Mataró, la Biblioteca Antoni Comas, el Celler Castellví, Mics so i llums, Casa Capell, La Oca - Codi, La Fundació Maresme, Coop Maresme, Ateneu Cooperatiu, la Fundació Espigoladors, l’Agrupació Científico-excursionista de Mataró, La Feixa (supermercat cooperatiu), Pastisseria Uñó, amb la complicitat de Collits a casa, Maresme Tropical, l’Associació Jazz Maresme, la Comissió Cultural Recreativa Ermita Sant Simó de Mataró, Capgròs, el Gremi d’Hosteleria i Turismes de Mataró i Maresme, la Fundació Maresme, i el suport de l’Ajuntament de Mataró, M/A/C, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea.

Algunes activitats són gratuïtes i d’altres tenen un cost entre 5 i 8 €. Trobareu tota la informació del festival al web www.festival2tersos.cat