Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró revisa la història cultural de les mans a través d’un diàleg entre obres d’art contemporani i peces del MNAC

Escoltar

El Museu de Mataró revisa la història cultural de les mans a través d’un diàleg entre obres d’art contemporani i peces del MNAC

Dissabte 11 de novembre al matí a Ca l’Arenas s’inaugura “Història de les mans”, l’exposició itinerant del Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona, organitzada amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i dels 10 municipis que l’acullen.

Alexandra Laudo, comissària de l'exposició, i la regidora de Cultura, Heidi Pérez, durant la roda de premsa de presentació. Foto: Ajuntament de Mataró
Alexandra Laudo, comissària de l'exposició, i la regidora de Cultura, Heidi Pérez, durant la roda de premsa de presentació. Foto: Ajuntament de Mataró

El projecte, comissariat per Alexandra Laudo, ofereix una revisió d’aspectes destacats de la història cultural de les mans i de la nostra relació tàctil amb el món a partir del diàleg entre obres d’art contemporani d’artistes actuals i una selecció de peces del romànic, gòtic, renaixement, barroc i art modern procedents de la col·lecció del MNAC.

“Història de les mans” reuneix una selecció de 25 obres dels artistes Antoni Abad, Isabel Banal, Isabel Barios, Damià Campeny, Colita, Mirari Echávarri, Raquel Friera, Camille Henrot, Fermín Jiménez Landa, Claudi Lorenzale, Mestre de Cinctorres, Joan Morey, Antoni Muntadas, Levi Orta, Pasqual Ortoneda i María Sánchez, així com també obres anònimes dels segles XIII, XV, XVI i XVIII i monedes del segle XX.  

Segons la comissària, l’exposició posa atenció a la progressiva evolució, en temps recents, cap a una cultura digital, en què la manualitat conviu amb formes de relació fonamentades en el contacte dactilar i en la mediació de dispositius i pantalles tàctils, les quals mitiguen i transformen la relació física amb els objectes, les persones i altres elements del nostre entorn”.

L’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) ha reconegut la tasca d’Alexandra Laudo com a curadora de  l’exposició “Història de les mans”, en la darrera edició dels premis que concedeix l’entitat a les arts visuals de Catalunya per mitjà de les votacions dels seus socis.

 

Exposició vinculada al M|A|C Presó

“Història de les mans” convida els espais expositius participants en la itinerància a incorporar una obra local o vinculada al municipi. Mataró, en lloc de convidar una obra, ha organitzat una exposició al M|A|C Presó, també a cura d’Alexandra Laudo. Aquesta mostra es titula “Les mans, els  pits, els dits” i presenta obres de Verónica Aguilera, Eva Marín i Diana Tamane, i obres de la col·lecció d’art del Museu de Mataró.

Així com a “Història de les mans” es posen en diàleg obres d’artistes contemporanis amb obres del romànic, gòtic, renaixement, barroc i art modern procedents de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), en l’exposició “Les mans, els pits, els dits” del M|A|C Presó es posen en diàleg obres de les artistes Verónica Aguilera (Mataró, 1976 ), Eva Marín (Barcelona, 1978) i Diana Tamane (Riga, 1986) amb obres de la col·lecció del Museu de Mataró.

En motiu d’aquesta exposició, també s’instal·larà de nou al M|A|C Presó la peça Realtime (2021) d’Antoni Abad (Lleida, 1956), que ha estat adquirida per formar part de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani de la Generalitat de Catalunya.

Una obra per televisió

L’obra Mesures menors (1994-22), d’Antoni Abad, forma part l’exposició però no es mostra al museu com les altres, sinó que anirà apareixent en programes de TVMataró, de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) coordinada per la Diputació de Barcelona. Durant tot el programa en qüestió o durant un fragment, l’obra d’Antoni Abad, en format vídeo, hi apareix superposada. Es tracta de la mà de l’artista que va mesurant a pams.

Servei educatiu i activitats vinculades

“Història de les mans” també ofereix un servei educatiu a càrrec d’Àgora Serveis Culturals, adreçat a públic adult, grups familiars i escolars i grups de persones amb Alzheimer i altres demències.

A Mataró, el servei educatiu ha programat “Una mà d’històries”, una visita dinamitzada per a famílies amb nens i nenes a partir de 5 anys (preferiblement) els diumenges 12 de novembre i 10 de desembre, a les 12 h. Per a públic adult, (a partir de 16 anys) la visita comentada i dialogada “Mirades tàctils”, ofereix una aproximació al passat i al present a través de les mans, dissabte 9 de desembre, a les 18 h.

A més, també hi haurà la conversa “Les mans, el museu, la mort”, amb Caterina Almirall, Alexandra Laudo i Pepe Serra, al M|A|C Presó, diumenge 2 de desembre, a les 12 h.

Tant les visites del servei educatiu com les activitats vinculades són gratuïtes. Informació i reserves trucant  al telèfon 937 412 930, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h o bé enviant un correu electrònic a educacultura@ajmataro.cat.

Accessibilitat

L’exposició ofereix un espai de documentació de lliure consulta pel visitant, l’edició del seu catàleg i disposa de diferents serveis d’accessibilitat: textos en Braille, macrocaràcters i lectura fàcil; vídeo guia amb llengua de signes; guies d’anticipació de la visita per a persones amb TEA (Transton de l’Espectre Autista); serveis educatius amb intèrpret de llengua de signes; activitats vinculades amb intèrpret de llengua de signes; serveis educatius adaptats per a grups concertats de persones amb Alzheimer i els seus cuidadors i/o familiars, adaptats per a grups de persones amb discapacitat cognitiva, i adaptats per a grups de persones amb TEA.