Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Vista Alegre diu adéu als contenidors convencionals i posa en marxa el porta a porta mixt per recollir els residus

Escoltar

Vista Alegre diu adéu als contenidors convencionals i posa en marxa el porta a porta mixt per recollir els residus

Amb el nou sistema de recollida es volen millorar els resultats de selectiva del barri fins arribar a prop del 80 %, com ja han aconseguit els veïns i veïnes que utilitzen el porta a porta de les urbanitzacions o la selectiva mòbil del Centre. Aquest cap de setmana es retiraran els contenidors convencionals de les 17 àrees existents perquè diumenge 26 a la nit ja començarà a funcionar la nova recollida.

Bústia tancada comunitària i cubells per a la recollida porta a porta. Fotos: Ajuntament
Bústia tancada comunitària i cubells per a la recollida porta a porta. Fotos: Ajuntament

El nou sistema s’implantarà a tot el barri de Vista Alegre, a l’àmbit limitat entre la ronda de Sant Oleguer, la riera de Figuera Major, la ronda dels Països Catalans i la ronda de la Creu de Pedra (1.033 llars incloses i els petits negocis i activitats econòmiques que generen residus assimilables a recollida domiciliària). S’ha optat per un sistema mixt consistent en una recollida porta a porta amb adaptacions per als edificis plurifamiliars amb més concentració d’habitatges.

És a dir, els veïns i veïnes hauran d’utilitzar cubells i bosses homologats i identificats que són facilitats per l’Ajuntament, i dipositar els residus a la porta de casa seguint el calendari i horaris establerts. En alguns edificis on el nombre d’habitatges és més nombrós o hi ha dificultats d’espai, el sistema s’adapta i la fracció orgànica i el vidre es recullen en bústies tancades comunitàries que s’obriran mitjançant un sistema d’identificació personal (clauer personalitzat).

Prèviament a la posada en marxa del nou servei s’ha dut a terme un procés participatiu amb assemblees veïnals, una comissió mixta amb el veïnat, reunions per comunitats i un espai web al portal Decidim per informar la ciutadania i recollir les seves inquietuds i demandes. Fruit d’aquest procés participatiu s’han introduït canvis, per exemple, en el calendari de recollida proposat inicialment. També s’han instal·lat punts informatius al Centre Social Vista Alegre (c. Almeria, 20) i a la plaça de Caterina Albert/c. Josep Pla per lliurar el material necessari per implantar la nova recollida i resoldre dubtes. 


Com funciona la nova recollida?

Cada vespre/nit (de 20 a 22 h) cal deixar els residus que toquen segons el següent calendari:

- Dilluns: Paper i cartró i Resta

- Dimarts: Vidre

- Dimecres: Orgànica i Envasos

- Divendres: Orgànica i Envasos

- Diumenge: Orgànica i Envasos

Els dijous i dissabte no es preveu recollida. Els bolquers, compreses o altre tèxtil sanitari es poden treure cada dia de servei en una bossa a part identificada amb un adhesiu que es pot sol·licitar al punt informatiu.

El servei municipal recollirà els residus a la porta de casa o als contenidors comunitaris en horari nocturn a partir de les 22 h, amb un vehicle que té dos compartiments per recollir de forma separada les dues fraccions que toquin cada dia.

Durant els primers mesos es farà un seguiment del servei per atendre qualsevol dificultat que pugui sorgir. Fins al 2 de desembre el punt informatiu del Centre Social Vista Alegre (c. Almeria, 20) romandrà obert de dilluns a dissabte, i a partir del dia 2 ja amb l’horari habitual, dimarts de 12 a 14 h i dijous de 17 a 20 h. Els veïns i veïnes també podran utilitzar la nova app MataróNeta Connecta per, amb el seu codi usuari de la deixalleria, demanar cubells o bosses quan les necessitin o enviar possibles incidències.


Sistemes innovadors per incrementar la recollida selectiva

Mataró ha començat a implantar sistemes innovadors de recollida dels residus per:

- millorar els percentatges de selectiva (al 2022 la ciutat va recollir separadament un 35,01 % dels seus residus –amb runes un 36,37 %–, i les normatives catalana i europea ens obliguen a arribar al 60 % al 2030 i al 65 % per a 2035);

- millorar la imatge i estat general de neteja de la ciutat eliminant els contenidors on sigui possible;

- fer les primeres passes cap a una taxa de residus més justa, amb la qual els ciutadans ens farem corresponsables dels residus que generem i qui separi millor pagarà menys. 

Fins ara ja s’han implantat models innovadors de recollida selectiva com la recollida a domicili de mobles i altres residus voluminosos, el porta a porta comercial, la recollida selectiva mòbil al Centre o el porta a porta a les urbanitzacions. Per posar en marxa aquests nous serveis i d’altres previstos l’Ajuntament va aconseguir un ajut de Compra Pública d’Innovació de l’Agència de Residus de Catalunya per valor de 3.479.949,82 €. L’ajut permetrà finançar prop del 50 % del cost total del projecte presentat (7.655.757,72 €).



Publicat a