Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Cafè de Mar acull una exposició sobre l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

Escoltar

El Cafè de Mar acull una exposició sobre l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

La mostra es podrà veure fins al 28 de març i després anirà a diferents centres cívics: Molins i Cabot i Barba

L'exposició explica els 19 projectes actius d'habitatge cooperatiu a Barcelona. Foto: Ajuntament
L'exposició explica els 19 projectes actius d'habitatge cooperatiu a Barcelona. Foto: Ajuntament

L’exposició presenta els 19 projectes actius d’habitatge cooperatiu a Barcelona i explica els criteris bàsics d’aquesta modalitat immobiliària que, a diferència dels models convencionals, fomenta la vida comunitària i el suport mutu i produeix un impacte positiu a l’entorn on s’ubica.

La singularitat d’aquesta modalitat és que la propietat és col·lectiva i les persones associades de la cooperativa tenen el dret d’ús indefinit d’un dels habitatges. El model, al ser sense ànim de lucre i autogestionat per les sòcies, acaba esdevenint més assequible, estable i inclusiu. A més, la cooperativa acompanya en els diferents cicles de vida a les persones, evitant-ne la soledat i l’individualisme. Aquest concepte d’habitatge frena l’especulació i impossibilita la generació de plusvàlues o el lucre individual. Les persones sòcies poden fer ús indefinit del seu habitatge i dels espais comunitaris i, en cas de deixar la cooperativa, recuperen l’aportació inicial.

A Mataró, la cooperativa que treballa en aquest àmbit és Bloc Cooperatiu, que es va constituir el 2021 en el marc del projecte Lloguem! impulsat per l’Ajuntament i finançat pel programa europeu d’Accions Urbanes Innovadores (UIA). Bloc Cooperatiu està impulsant la creació de grups per acompanyar-los en el procés de la creació de cooperatives d’habitatge en cessió d’ús. Actualment estan actius tres grups, un a La Llàntia, un altre al Centre i un que aposta per un projecte a l’àmbit rural.

L’exposició és itinerant i està cedida per l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona en col·laboració amb la Fundació La Dinamo. Es podrà veure en els següents espais:

  • Cafè de Mar (carrer de Santa Rita, 1): del 20 al 28 de març (excepte el dia 21), de 10 a 16 h
  • Centre Cívic Molins (carrer de Nicolau Guanyabens, 23-25): del 6 al 18 d’abril, de 9 a 21 h
  • Centre Cívic Cabot i Barba (plaça de Miquel Biada, 5): del 8 al 16 de maig, de 9 a 21 h.

Per a més informació podeu contactar amb Bloc Cooperatiu a través del correu electrònic: bloc@bloc.coop

 

Galeria d'Imatges

Publicat a