Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Obert al públic l’Arxiu Biblioteca de la Unió de Cooperadors de Mataró al Cafè Nou

Escoltar

Obert al públic l’Arxiu Biblioteca de la Unió de Cooperadors de Mataró al Cafè Nou

El fons bibliogràfic està situat a la sala polivalent del Cafè Nou i compta amb publicacions especialitzades en memòria històrica i cooperativisme

La sala polivalent del Cafè Nou acull una part de l'Arxiu Biblioteca de la Unió de Cooperadors de Mataró (UCM), la qual disposa de publicacions especialitzades en cooperativisme, moviment obrer i moviments socials, tan des d'una perspectiva històrica com de la teoria i pràctica actual.

L’Arxiu Biblioteca es va iniciar a l’any 2015 amb la recuperació de la documentació històrica conservada pels socis d’Unió de Cooperadors de Mataró, així com de l’Arxiu de la Cooperativa de Vivendes Laie.

Al Cafè Nou s’hi ha aportat uns 2300 llibres que inclouen els 500 títols de les antigues biblioteques de les cooperatives que formaven Unió de Cooperadors i que es conservaven a la Biblioteca de la Fundació Iluro. Es tracta d’una col·lecció històrica de biblioteca pública des de mitjans del segle XIX fins als anys 30 del segle XX. D’aquests títols, uns 60 llibres tenen un interès especial per ser especialitzats en la temàtica social.

En els darrers anys el fons documental ha estat situat al Cafè de Mar, seu de la Unió de Cooperadors, on s’ha agrupat, ordenat i classificat. La biblioteca ha anat creixent  amb l’adquisició de novetats i recollint donacions de llibres especialitzats, fins arribar als més de 3500 títols. A banda dels llibres es disposa també d’una petita col·lecció de fotografies i de material efímer com fulletons, fulls volants, targetons i cartells. Aquest fons és complementari del fons dipositat al Cafè Nou.

El fons bibliogràfic es pot consultar els dimarts de 18 a 20 h i hores concertades.