Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró clou la tercera edició del Recuwatt, marcada per l’intercanvi d’experiències a nivell mundial

Escoltar

Mataró clou la tercera edició del Recuwatt, marcada per l’intercanvi d’experiències a nivell mundial

 

La cloenda de la tercera edició del congrés Recuwatt s’ha celebrat avui al migdia a l’auditori del TecnoCampus. L’alcalde i president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans, Joan Mora, ha destacat els reptes que durant tres dies s’han plantejat en matèria de gestió de residus. Especialment, la necessitat de minimitzar-ne la part que va als abocadors i treure’n el màxim profit per usos com la generació d’energia o la fabricació de compostatges. Mora ha apuntat que “la valorització és una exigència de la nostra societat i una oportunitat en els països en desenvolupament”.

 

La tercera edició de Recuwatt ha estat marcada per l’increment notable de participació internacional. S’ha pràcticament duplicat el nombre de països de procedència dels participants. Aquests dies s’han pogut conèixer de primera mà les problemàtiques dels països de l’Amèrica del Sud, on la pobresa de part de la població fa que hi hagi molta recollida informal de residus, cosa que fa que no es tractin adequadament. O el cas de Kuwait, on s’ha construït una planta de valorització de residus, tot i que aquest país disposa de petroli i per tant no té la necessitat urgent que tenen els països importadors com Espanya de trobar alternatives als combustibles fòssils (alternatives entre les quals destaca la valorització de residus).

 

En la darrera sessió del Congrés, celebrada avui, s’ha debatut sobre els objectius europeus de cara al 2020 i el 2030. Si bé tècnicament és possible complir-los, Espanya n’és lluny, ja que més del 50% dels residus que es generen van a abocadors. Catalunya s’hi acosta molt més, ja que, en percentatge, duplica la recollida selectiva i la valorització energètica del conjunt de l’Estat, i redueix a la meitat el que s’envia a abocadors

 

Durant l’acte de cloenda de Recuwatt, que té caràcter bianual i es tornarà a celebrar el 2016, s’ha fet entrega del Premi al millor treball tècnic i científic, que a partir d’ara durà el nom del desaparegut Alfonso Maillo per la tasca de tota la seva vida professional en el sector. En aquesta ocasió, el premi ha estat per dos estudiants de la Universitat de Brno (República Txeca) per una eina informàtica per prendre decisions en gestió de residus.