Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esquerra Republicana s'ofereix al Govern de Mataró per gestionar la crisi sanitària

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-AM

Grup municipal ERC-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM

Esquerra Republicana s'ofereix al Govern de Mataró per gestionar la crisi sanitària

Ens trobem davant una crisi global, que ens afecta a tots i cadascun de nosaltres. Ens enfrontem a un temps de dolor i sacrifici, que posarà a prova la nostra capacitat de gestió de crisis d’aquesta envergadura i amb un nivell tan elevat d’incerteses.

Estem segurs, a la vegada, que treballant colze a colze podrem contribuir millor a resoldre aquesta crisi, actuant de forma responsable, mostrant lideratges amb caràcter i sobretot, preocupats pel benestar dels altres.

La nostra societat ha demostrat la seva capacitat de superar obstacles. Per tant, hem de romandre sempre positius, fins i tot en aquesta situació. 

Hem de ser conscients que ens espera encara molta feina.  Per això, des de Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres, i mentre duri aquesta situació de crisi, ens oferim per treballar conjuntament, colze a colze, sense cap oportunisme, a aquelles àrees on sigui més necessari i també per pensar i executar conjuntament noves accions a emprendre, honestament, sincerament, sense cap altre finalitat que contribuir a resoldre aquesta crisi.

Perquè pensem que totes les crisis, i aquesta és una crisi global que ens sotmet a una situació desconeguda fins a dia d’avui, han de fer aparèixer la determinació de tots els que formem part del consistori de la ciutat de Mataró. Caràcter, determinació, integritat, solidaritat: aquestes són ara les nostres fortaleses i haurien de seguir-ho essent una vegada haguem superat aquesta situació.

Dit això, i davant les inevitables conseqüències econòmiques que està originant i que originarà en el futur proper la situació que estem patint amb la declaració de l’estat d’alarma i el confinament de la població per a lluitar contra el COVID19, pensem que cal plantejar mesures urgents que ajudin la població en general i als comerços, autònoms i petites empreses en particular, a superar aquesta gravíssima situació.
Tothom, des del nostres respectius àmbits d’activitat, estem treballant  en la mateixa direcció. 

L’Ajuntament de Mataró, i el seu Govern, està treballant de valent per dictar i aplicar totes les mesures necessàries per tal de lluitar contra el contagi del COVID-19. Cal reconèixer la qualitat i la dedicació de tot el personal funcionari, laboral, policia local, sanitaris, a tothom, pel seu sacrifici en aquests dies tan difícils. 

Pensem també, que és urgent prendre algunes decisions dirigides a reforçar els més febles (en especial el front de l’habitatge de lloguer) i el petit comerç, autònoms i petites empreses de la ciutat i probablement, intentar millorar l’eficàcia comunicativa cara a la ciutadania de les diferents iniciatives preses.


Des de ERC-Mov.Esquerres, com hem dit abans, ens oferim sincerament al govern per a treballar conjuntament en un paquet de mesures fiscals i de suport i reforç a l’activitat econòmica, que en la nostra opinió, haurien de girar entorn de:

 • En primer lloc, demanar als Governs d’Espanya i de Catalunya, que concretin a la màxima velocitat i amb la major eficiència, el paquet d’ajudes , crèdits i ajornaments de pagament d’impostos que han fet públics les darreres hores.
 • També pensem que cal demanar al Govern d’Espanya, que suavitzi les mesures d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa, per tal que els ajuntaments puguin afrontar tant les despeses que causarà la crisi del COVID19, com també la més que segura reducció d’ingressos que patirà l’Ajuntament de Mataró.
 • Finalment, en una situació com l’actual, cal recuperar la humanitat, la satisfacció d’ajudar-nos entre els ciutadans per sortir-nos-en junts i millor. Per això, creiem que hem de demanar a aquells ciutadans, propietaris d’immobles, habitatges i locals comercials de lloguer, que col·laborin també, amb la seva solidaritat, a superar aquesta situació.


Algunes mesures a estudiar, podrien ser:

 • Perllongar els terminis de pagament dels impostos i taxes municipals d’aquest any 2020, ampliant també el sistema de fraccionaments.
 • Estudiar també l’ajornament d’embargaments per impagats.
 • Estudiar una línia addicional d’emergència de subvencions i ajuts al lloguer per a famílies dificultats per pagar el lloguer (tant en habitatges de PUMSA com privats).
 • Pensar com ajudar també des de la companyia municipal d’aigües de Mataró, tant pel cas d’alguns rebuts d’aigua com també per la seva filial MESSA (Tub Verd).
 • Estudiar la manera de compensar via rebaixes o subvencions taxes com la de terrasses, recollida comercial d’escombraries o d’altres susceptibles de fer el mateix.
 • Buscar la manera d’indemnitzar petites empreses i autònoms que hagin hagut de cancel·lar treballs contractats amb l’Ajuntament.
 • Escurçar encara més, avançant, si convingués, alguns pagaments, a autònoms i petites empreses, per millorar la seva tresoreria.
 • Segurament caldrà posar a disposició de la ciutadania algun espai d’orientació per ajudar a tramitar les diferents ajudes que es determinin.
 • I finalment, estudiar un Pla de Reactivació econòmica a aplicar una vegada hagi passat l’emergència.Probablement, la implementació d’aquest seguit de mesures comporti la necessitat de modificar el pressupost municipal recentment aprovat. 
Malgrat que pels motius que vàrem explicar amb detall, el nostre vot al Pressupost Municipal va ser negatiu, en aquest cas, i per modificar el pressupost en aquestes circumstàncies, reiterem la nostra oferta al Govern per treballar-hi conjuntament i donar-hi suport.

Així doncs, mostrem voluntat total oferint col·laboració al govern de la ciutat per tal de gestionar i resooldre la crisi del COVID19.