Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple ordinari del mes de novembre (03/11/2022)

Escoltar

Crònica del Ple ordinari del mes de novembre (03/11/2022)

L’aprovació inicial del pressupost de 2023 va ser el tema més destacat del Ple ordinari del mes de novembre, en una sessió on també es van debatre altres qüestions importants com la modificació puntual del Pla general d’ordenació al carrer de la Muntanya per construir 16 habitatge de lloguer assequible.

Abans de l’inici del Ple va tenir lloc l’Audiència Prèvia on només hi va haver una intervenció, a càrrec de Carlos Garcia, que va fer un prec en relació a les actuacions d’urgència de rehabilitació de Can Sisternes.

La sessió plenària va començar amb l’aprovació del reconeixement de factures fora de contracte, en aquest cas per un import total de 190.151,53 €.

Es va iniciar després el debat sobre el Pressupost general de 2023. El primer tinent d’alcalde, Juan Carlos Jerez, va presentar la proposta: el pressupost de l’Ajuntament per a l’any que ve pujarà a 155,41 milions i el consolidat amb les empreses a 186,99 milions. Es tracta d’uns comptes generals enfocats a la resiliència i l’adaptació al context global d’inflació i incertesa econòmica, i amb l’horitzó de futur de l’Agenda 2030.

Tenint en compte el marc general del nou pressupost, es congelaran els impostos municipals i també la major part de taxes, com la brossa domiciliària, i preus públics, de manera que no es repercutiran en el ciutadà l’augment de preus de l’energia (1,3 milions) ni del combustible (0,41 milions) utilitzat pels serveis municipals. També com a premissa es vol mantenir al màxim la cartera de serveis, se seguiran aplicant mesures de contenció i eficiència i està previst rebaixar en 3 milions l’endeutament del grup Ajuntament (un 54,27 % quan tanqui 2023).

Entre les prioritats més destacades de la despesa hi ha els capítols destinats a Protecció i promoció social (16,95 milions), Seguretat (16,39 milions) i Neteja (16,04 milions). Pel que fa al pressupost d’inversions, l’Ajuntament hi destinarà 16,63 milions i el pressupost d’inversió consolidat amb les empreses municipals pujarà a 28,76 milions. Algunes de les inversions destacades són la coberta de la pista poliesportiva de Cirera (1,87 milions), les millores a l’Escola La Llàntia (1,82 milions), la millora del Centre Cívic Pla d’en Boet (621.140 €), el nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (600.599 €), la compra del nou Casal municipal de la Gent gran de l’Havana (500.000 €), el desenvolupament urbanístic Iveco-Renfe-Farinera (4,12 milions), el desenvolupament urbanístic Ronda Barceló (1,86 milions), el desplegament del TubVerd a Cirera (1 milió), les millora a l’enllumenat (850.000 €), la instal·lació de plaques fotovoltaiques (487.894 €), el projecte d’habitatge dotacional al carrer de la Muntanya (1,1 milions) o la reurbanització del carrer d’Argentona (1 milió).

El pressupost de 2023 es va aprovar inicialment amb els vots a favor del Govern municipal (PSC i En Comú Podem Mataró), les abstencions d’ERC i Junts per Mataró i els vots en contra de Ciutadans.

Després del debat pressupostari, el Ple va aprovar la plantilla del personal de l’Ajuntament i la relació de llocs de treball per al 2023. Es preveuen noves places d’educadores d’Escoles Bressol, de personal a Benestar Social i la promoció de 20 auxiliars a places d’administratiu. Relacionat també amb la plantilla de personal de l’Ajuntament, es van aprovar dos punts sobre l’actualització de dietes per quilometratge del personal municipal i sobre les retribucions dels plans d’ocupació.

El Ple va aprovar també les modificacions de les tarifes dels taxis de Mataró, que proposen un increment mitjà d’un 3,7 %. La proposta feta pel col·lectiu de taxistes ha de comptar amb el vistiplau de la Comissió de Preus de Catalunya.

Com a tema també destacat de la sessió, el Ple va aprovar inicialment la modificació puntual del Pla General d’Ordenació del carrer de la Muntanya, al barri de Cirera. Aquesta modificació urbanística permetrà que l’Ajuntament pugui edificar 16 habitatges dotacionals de lloguer assequible i un equipament sociocultural, i també crear un espai públic integrador entre els carrers de la Muntanya i Transversal.

També en l’àmbit urbanístic, es va aprovar el text refós de la modificació puntual segona del Pla general d’ordenació del sector Vallveric i del Pla parcial de Vallveric amb les prescripcions tècniques fetes per la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità de Barcelona. Els documents s’enviaran de nou a la Generalitat per a la seva aprovació.

El Ple també va aprovar les bases reguladores dels Premis Més-Mataró Empresa Societat organitzats pel Consell Econòmic i Social de Mataró. Aquests guardons premien les millors iniciatives de responsabilitat social en el sector empresarial. En l’àmbit de les polítiques d’habitatge, es va donar el vistiplau al canvi de forma de gestió de l’Oficina Local d’Habitatge (OLH), que passa de PUMSA a integrar-se en l’organització ordinària de l’Ajuntament. L’equip de 9 persones de l’OLH se subroga i amb el canvi es vol millorar la qualitat del servei a la ciutadania.

En l’apartat d’impuls i control del govern, Ciutadans i ERC-MES-AM van presentar dues propostes de resolució, sobre la creació d’una oficina i un telèfon d’atenció al ciutadà per temes d’ocupació i l’impuls del Banc de Terres, però cap d’elles va ser aprovada. També es van debatre set preguntes i tres precs, de temes com la Targeta Ciutadana Intel·ligent, la tramesa d’informació a l’oposició o la instal·lació de caixers automàtics en espais de propietat municipal.