Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sensibilització

Escoltar

Sensibilització

La sensibilització és una eina per a la transformació de percepcions i discursos socials, que circulen sobre el fet migratori i/o sobre la diversitat cultural. Aquesta eina té com a objectiu desconstruir els estereotips i prejudicis i prevenir el racisme i la xenofòbia, i fomentar la convivència ciutadana.

Això implica un treball en xarxa amb les entitats del territori, els agents socials i els serveis municipals implicats.

Apostem per un model intercultural per transformar una ciutat on la diversitat coexisteix, en una d’intercultural, on es conviu i construeix la ciutat de manera conjunta i col·laborativa.

Per aconseguir-ho, des de la visió intercultural cal:

  • Igualtat d’oportunitats i drets: construir una ciutat igualitària. En aquesta ciutat tothom, sigui quin sigui el seu origen cultural, ha de compartir drets, deures i oportunitats, generant un projecte comú de ciutat.
  • Reconeixement de la diversitat: construir una ciutat que reconegui la seva diversitat. Igualtat no és sinònim d’uniformitat. La ciutat intercultural no només accepta les cultures i tradicions diferents que la formen, sinó que també les posa en valor i les converteix en motor de creixement social.
  • Interacció positiva: construir una ciutat que impulsi les relacions personals i col·lectives en la diversitat. A la ciutat intercultural no hi coexisteixen diverses cultures; a la ciutat intercultural hi conviuen persones de diverses cultures, que es troben, dialoguen, es coneixen i treballen de forma col·laborativa en el projecte comú de ciutat.

Aquest treball es fa a partir d’elements com:

· La sensibilització amb la ciutadania, amb la implementació d’actuacions orientades a millorar el coneixement de la diversitat de cultures per a la deconstrucció d’estereotips. Accions per promoure la generació d’actituds i percepcions positives vers la diversitat ciutadana a través de les xarxes socials, tallers, formacions i actuacions comunitàries.

· La sensibilització amb la població nouvinguda; amb la implementació d’actuacions que possibilitin el coneixement de la societat d’acollida, el respecte dels valors i les normes de convivència.

· La generació d’espais d’interacció social de caràcter intercultural per tal de possibilitar el coneixement entre les persones de diverses cultures, el trencament d’estereotips, la reducció dels efectes dels prejudicis i millorar la convivència i la cohesió social als barris.

· Facilitar eines antirumors com a estratègia per treballar els estereotips i prejudicis i vetllar per la convivència.

 

Enllaços d'interés


Maig intercultural 2020

Maig intercultural 2019